Dichtersavond vol met herinneringen

Het voelde goed aan, afgelopen donderdagavond tijdens de jaarlijkse Gedichtenavond in Theater Bouwkunde. De sfeer was ontspannen en geanimeerd. Vol aandacht werd er geluisterd naar de gedichten van de genomineerden van de Gedichtenwedstrijd 2016. Het thema Herinneringen bleek een schot in de roos en bracht bij de dichters het beste naar boven. "Nog nooit was het niveau zo hoog," vond de jury. Reden voor de winnaars Ben Droste en Sandrine Malan om extra trots te zijn op hun prestatie.

In totaal deden 62 volwassenen en 235 jongeren mee aan de wedstrijd. De jury nomineerde in beide categorieën 8 gedichten die op de Dichtersavond voorgedragen werden. Bij de volwassenen won Ben Droste uit Diepenveen. Zijn gedicht ‘Rondgang’ nodigt uit tot herlezen omdat je elke keer weer een nieuwe laag aantreft, aldus de juryvoorzitter Jos Paardekooper. Oordeelt u zelf:

Rondgang
Foto winnaar gedichtenwedstrijd 2016 Ben DrosteVerdwaald in mijn gedachtenherken ik het landschap.
Het licht valt nieuw
de voren lijken breder
maar de eik in het naakte veld
is het onwrikbare middelpunt
van eerder beschreven cirkels.
Hier gebeurden wij.

Zeg me de oude woorden
in de toonsoort van nu.
Op de klank van je stem
loop ik het pad terug.

Jongerengedichten
De 235 gedichten van de jongeren komen allemaal van leerlingen van de klassen 3 van het Etty Hillesum Lyceum, locatie Boerhaave. Uiteraard zijn ze niet spontaan ingestuurd. Daar was wel een zetje voor nodig. Dat zetje kregen alle leerlingen in een workshop van 90 minuten van dichter Alied van der Meer of voormalig stadsdichter Heleen Bosma.

Dat dichten geen overweldigende interesse heeft van de meeste leerlingen werd elke nieuwe workshop weer duidelijk. Met wat geluk kwamen de eersten na een kwartiertje een beetje op gang. De gekozen vorm hielp daar enorm bij. Er werden lijstjes met herinneringen opgesteld en daarbij de gevoelens die ze oproepen. Een kriebeltrui, een lievelingsplek, een rol in een musical, de laatste schooldag, ze zaten er allemaal bij. Met de sterkste herinnering werd vervolgens een gedicht geschreven (probeer niet te rijmen). Uiteindelijk had bijna iedereen een gedicht op papier staan.

Juweeltjes
Er zaten volgens de jongerenjury heel wat juweeltjes bij. Uiteindelijk bleven 8 genomineerden over. Nou is een gedicht schrijven al niet zo eenvoudig, een gedicht een beetje goed voordragen is voor de meesten ook geen alledaagse kost. Heleen Bosma weet als geen ander hoe spannend het is eigen werk voor te lezen en besloot spontaan van te voren met de genomineerden te oefenen. Een vriendelijke geste die het zelfvertrouwen en daarmee de optredens ten goede kwam.

Uiteindelijke winnaar werd Sandrine Malan. In haar titelloze gedicht beschrijft ze haar jeugd in Ivoorkust. Petra Kremer, lid van de jongerenjury, roemt de manier waarop ze de sfeer kan neerzetten. De herinneringen zijn lieflijk, maar de angst om alles te moeten verlaten is duidelijk aanwezig.

Foto winnaar gedichtenwedstrijd 2016 jongeren Sandrine MalanZonder titel
Het was een mooie blauwe zomerdag
De warme zon schijnt
De vliegen hoor je zoemen

Daar zijn we dan
Ik en mijn broer
Met onze blote voeten
Lopen we op het hete zand

Gewoon een normale dag in Ivoorkust

We spelen met blikjes
Maken auto’s van hout
En verzamelen takjes

Met ons huis op de achtergrond
Voel ik me blij en gelukkig
Het lijkt alsof de tijd even stilstaat

Ik denk diep na en wordt bang
Bang dat dit gevoel ooit weg gaat

Prijswinnaars
Alle winnaars ontvingen hun prijs uit handen van Alice van Diepen directeur van de Bibliotheek Deventer. De bibliotheek zelf zorgde voor de eerste prijs, 100 euro voor Ben Droste en 75 euro voor Sandrine Malan. De tweede prijs werd beschikbaar gesteld door Boekhandel Praamstra en ging naar: Wim Rouw en Josephine Rikken (jongeren). De Inktpot tekende voor de beide derde prijzen voor Fred Bruce en Jennifer Hes (jongeren).

Foto Herman Posthumus Meyjes overhandigt eerste exemplaar Woordkroos aan wethouder Hartogh HeysWoordkroos
Hoewel de Dichtersavond natuurlijk vooral om het bekendmaken van de winnaars gaat is er ook ruimte voor meer. De jonge singer/songwriter Lisa Low trad op, maar er was ook aandacht voor een oude bekende. Voormalig stadsdichter Herman Posthumus Meyjes presenteerde zijn dichtbundel ‘Woordkroos’. In de bundel staan een aantal van zijn stadsgedichten samen met een selectie van zijn vrije werk. Wethouder Hartogh Heys nam het eerste exemplaar in ontvangst.

De Deventer Gedichtenwedstrijd wordt georganiseerd door de Bibliotheek Deventer in samenwerking met Theater Bouwkunde.