Boekenweek 2022

Ode aan de Eerste Liefde

Van 9 t/m 18 april 2022 is het weer Boekenweek in Nederland en Vlaanderen.
De 87e Boekenweek is een ode aan de eerste liefde.

De Boekenweek is de kans om (weer) verliefd te worden! Op lezen. Op degene die je voorleest. Op je allereerste boek of op een verhaal uit je favoriete vakantieland. Of misschien begin je iets te voelen voor een schrijver van wie je nog niet eerder iets las.

De Boekenweek van 9 tot en met 18 april, is een ode aan de Eerste Liefde. Daarom pakken wij uit. Donderdag 14 april is er een splinternieuw Verhalencafé en ontvangen we schrijver Rinske Hillen. Bij ons biebcafé Freshman kun je die avond romantisch tafelen. En de hele Boekenweek mag je op blind date met een boek! Kies een van de boeken die wij met liefde voor jou hebben ingepakt. Wat maken ze in jou los? Spannend!

Ga op blind date met een boek!

Laat jij je graag verrassen? Ga op date met een boek tijdens de Boekenweek. Laat je verleiden door de mooiste verhalen, meeslepende liefdes en gebroken harten.

Onze boeken zijn in een jasje gestoken waardoor je niet gelijk kunt zien om welk boek het gaat, ze zullen met je flirten en door enkele trefwoorden weten ze je te verleiden. Voor je het weet leen je het boek en gaat het boek met je mee naar huis. De boeken zijn vanaf 9 april te vinden in de displays in de vestigingen Bibliotheek Centrum, Bibliotheek Keizerslanden, Bibliotheek Colmschate. Zolang de voorraad sterkt!

Liefde gaat door de maag

Kom romantisch tafelen bij Freshman. Om in de stemming te komen voor ons Verhalencafé of onze Leesdate met Rinske Hillen. Of zomaar, om jezelf en je (ge-)liefde te verwennen, temidden van al die boeken.

Omdat een goede titel 'voedsel voor de geest' is en liefde door de maag gaat. Het eenmalige Boekenweekmenu 'Liefde en lusten' van Freshman bestaat uit drie hoofdstukken... hmm, drie heerlijke gangen natuurlijk!

Reserveer een plekje

Leesdate met Rinske Hillen

De romans van onze literaire ervaringsdeskundige ademen liefde: Rinske Hillen schreef met Houtrot en Mannenmaal romans die prikkelen. Zijn we (on-)vrij in de liefde? Of worden we gestuurd? We gaan met haar op Leesdate.  

Meer informatie

Minicolleges over de liefde

Kruip weer terug in de collegebanken! In het kader van de Boekenweek organiseert de Athenaeumbibliotheek twee minicolleges. Lieke Smits en Detlef Wagenaar gaan in op verschillende onderwerpen die aansluiten bij het centrale thema van de Boekenweek: eerste liefde.

Aanmelden

Liefde voor verhalen

Wie met anderen wil verhalen, kan dat doen in ons nieuwe Verhalencafé. Vertel er over je (eerste) liefde – voor anderen, aan anderen. Het Verhalencafé is het resultaat van drie stadse verhalenprojecten. Laat je inspireren en ontmoet nieuwe mensen onder het genot van een drankje.

Meer informatie


Een eerste liefde

De 87ste editie van de Boekenweek vertelt ons alles over de eerste liefde. Over vlinders in je buik en een hoofd in de wolken. Over je overrompelende, intense en onvergetelijke gevoelens voor iemand. Maar ook je aandacht voor een dier, of je liefde voor de kunst of een sport.

Om woorden te geven aan dat warme gevoel, zoeken we vaak herkenning en bevestiging bij schrijvers. Of troost. Van Toergenjevs novelle Eerste liefde tot Rachels rokje van Charlotte Mutsaers en van Een liefde in Parijs van Remco Campert via Kartonnen Dozen van Tom Lanoye tot Engeland is gesloten van Rob van Essen.

Op wie of wat ben jij verzot? Wat lees jij als je verliefd bent of je zo wil voelen?  


Boeken bij het thema "Eerste liefde"

Bekijk onze collectie

Boekenweekgeschenken van eerdere jaren

Boekenweekessays van eerdere jaren


Ons digitaal aanbod over literatuur

Recensies in LiteRom

In Literom vind je tienduizenden interviews en recensies over Nederlandstalige literatuur.
 

Naar Literom

Uittrekselbank

In de Uittrekselbank vind je ruim 2.700 uittreksels van Nederlandstalige en buitenlandse literatuur en zo'n 360 auteursportretten. 

Naar de Uittrekselbank

DBNL

Wil je iets opzoeken over de Nederlandse letterkunde, taalkunde of cultuurgeschiedenis? In DBNL vind je een schat aan informatie.

Naar DBNL

E-books over het thema "Eerste liefde"

Luisterboeken om bij weg te dromen

Meer luisterboeken