Via de Athenaeumbibliotheek kunt u een groot aantal boeken met interessante historische thema's kopen.

Handschriften uit Harderwijk. Tweehonderd jaar collectie Gelderse Academie in de Athenaeumbibliotheek Deventer

Handschriften uit Harderwijk. Tweehonderd jaar collectie Gelderse Academie in de Athenaeumbibliotheek Deventer

In 1820 verhuisde de collectie van de universiteit van Harderwijk naar de Athenaeumbibliotheek Deventer. Om het tweehonderdjarig jubileum te vieren wordt een selectie van handschriften gepresenteerd.

ISBN 978-90-825086-3-5

Auteurs: Bram Boers en Suzan Folkerts

Uitverkocht. De digitale brochure is hier te downloaden.

Deventer Boekenstad - Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel

Deventer Boekenstad - Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel

Deventer Boekenstad kent een rijke geschiedenis. Vanaf het moment dat missionaris Lebuinus 1250 jaar geleden de IJssel overstak en aan de oevers van de rivier een missiepost vestigde, lieten Deventenaren hun sporen na in schrift. Die geschiedenis strekt zich uit van de eerste geestelijken in de parochiekerken en de Proosdij tot de persen van Kluwer en Roto Smeets, van schrijvende zusters en broeders in de gemeenschappen van de Moderne Devotie tot de bouw van een nieuwe bibliotheek, van de eerste Deventer drukker Richard Pafraet tot de jaarlijkse Deventer boekenmarkt, en van de geleerde boeken van het Athenaeum Illustre tot de centsprenten van De Lange. Dit boek viert twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel.

Redactie: Suzan Folkerts en Garrelt Verhoeven

%MCEPASTEBIN%
€29.95

Deventer de Plek

Deventer de Plek

Dit boekje vertelt in 70 full colour pagina's over de geschiedenis van veertien bekende Deventenaren en hun bedrijf. Sommige van deze bedrijven bestaan nog steeds, zoals Auping, Kluwer en Witteveen+Bos. In dit boekje komen een aantal pioniers aan de orde die belangrijk waren voor de industriële ontwikkeling van de stad, en Deventer producten voortbrachten als het boek, blik, bed en koek.

Auteur: Clemens van Heck

€8.25

Van de bovenste plank. Twintig jaar bijzondere aanwinsten Athenaeumbibliotheek

Van de bovenste plank. Twintig jaar bijzondere aanwinsten Athenaeumbibliotheek

Catalogus bij de overzichtstentoonstelling die tussen 24 september 2005 en 8 januari 2006 te zien was in het Historisch Museum Deventer en Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek.De catalogus geeft een overzicht van de nieuwe aanwinsten die tussen 1985 en 2005 zijn verworven en is voorzien van prachtig beeldmateriaal en toelichtingen van de nieuw aangekochte werken.

Auteurs: Ina Kok, Ester Smit, Jan Bedaux en Dinand Webbink

€5.00

Aan weerszijden van de IJssel

Aan weerszijden van de IJssel

Bij zijn afscheid in 2006 als archivaris van de gemeente Deventer kreeg Henk Nalis dit liber amicorum aangeboden. De thema's die in deze bundel aan de orde komen hebben betrekking op de Deventer geschiedenis, boekhistorie, cartografie, monumentenzorg, popmuziek en literatuurgeschiedenis. De bijdragen gaan van de bouw van tufsteenhuizen in de tiende eeuw, via het bezoek van Willem V aan Deventer in 1766 en de reizen van gouverneur generaal Duymaer van Twist in Nederlands-Indië naar het belang van het Burgerweeshuis als monument en poptempel.

Redactie: Hylle de Beer, Clemens Hogenstijn en Dinand Webbink

€19.80

Catalogus Couperus-collectie

Catalogus Couperus-collectie

Op 19 april 1984 droeg mevrouw W.M.S.Pitlo-van Rooyen haar Couperus-collectie officieel over aan de Deventer Athenaeumbibliotheek. Deze gebeurtenis kreeg veel landelijke publiciteit. De omvangrijke en unieke collectie is een uit cultuurhistorisch oogpunt belangrijke verzameling primaire en secundaire literatuur van en over Louis Couperus.

Samengesteld door J.C. Bedaux

€3.25

Nieuwkomers op het kussen / De burgemeester in de moderne tijd

Nieuwkomers op het kussen / De burgemeester in de moderne tijd

Deze publicatie bevat de tekst van de lezingen die Clemens Hogenstijn en Cees Waal hielden bij de ontvangst van de gasten van de burgemeester tijdens de Deventer Boekenmarkt op 5 augustus 2007. In het eerste deel gaat Clemens Hogenstijn in op het vroegere stadsbestuur en de voorgaande burgemeesters van Deventer. In het tweede deel van het boekje staat oud-burgemeester Cees Waal stil bij het burgemeestersambt in Deventer vanaf 1945.

Auteurs: Dr. C.M. Hogenstijn en Mr. C.J.D. Waal

€11.05

Overijsselse steden in de 17e eeuw - kaartenset

Overijsselse steden in de 17e eeuw - kaartenset

Deze kaartenset bevat 10 kaarten met stadsplattegronden uit de stedenatlas van Blaeu. Weergegeven zijn Steenwijk, Oldenzaal, Deventer, Zwolle, Kampen, Hasselt, Zwartsluis, Vollenhove, Blokzijl en een overzichtskaart van Overijssel. De kaarten zijn verpakt in een kartonnen cadeau- en/of bewaarmap met opdruk.

€8.25

Overijssel in kaart - kaartenset

Overijssel in kaart - kaartenset

Deze kaartenset bevat 10 ansichtkaarten met afbeeldingen van Overijsselse topografische kaarten uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Deze kaarten zijn zeer gedetailleerd en prachtig geïllustreerd, waardoor steden, dorpen, bossen en rivieren herkenbaar zijn weergegeven. De oudste kaart is de Ditio Transisulana die in 1617 door Petrus Kaerius in Amsterdam werd vervaardigd. Overige kaarten zijn o.a. van Covens en Mortier, T. Crajenschot, Claes Jansz Visscher en Joh. Allart. De set is verpakt in een kartonnen cadeau- en/of bewaarmap met opdruk.

€8.25

Cultureel Erfgoed

Cultureel Erfgoed

Pater E.H.P. Gemmeke (Maastricht, 1924 – Deventer, 1998) was lid van de Orde van de (geschoeide) Karmelieten en woonde en werkte vanaf 1965 in Deventer. In de Deventer samenleving was hij veelzijdig actief. Het vergroten van de belangstelling voor de Moderne Devotie is één van zijn meest bijzondere prestaties geweest. 'Cultureel Erfgoed' bevat een tekst van Emile Gemmeke, die nog niet eerder in boekvorm is verschenen. Deze uitgave verscheen ter gelegenheid van de herdenking van zijn tiende sterfdag. Het boekje bevat een inleiding van dr. C. Hogenstijn.

€2.75

Mr. Nicolaas Bolkestein: mens en bestuurder met allure

Mr. Nicolaas Bolkestein: mens en bestuurder met allure

Deze uitgave verscheen ter gelegenheid van de opening van de mr. N. Bolkesteinlaan in Deventer op 21 januari 1999. Nicolaas Bolkestein (1910-1993) was tussen 1957 en 1975 burgemeester van de stad Deventer. In dit boekje gaat Clemens Hogenstijn in op Bolkestein als mens en als bestuurder. De voormalig burgemeester was niet alleen een man van jacquet en ambtsketen, maar ook een burgemeester die dicht bij de inwoners van zijn stad stond.

Auteur: C.M. Hogenstijn

€5.50

Middeleeuwse handschriften uit het klooster Diepenveen

Middeleeuwse handschriften uit het klooster Diepenveen

Catalogus bij de tentoonstelling 'Middeleeuwse handschriften uit het klooster Diepenveen' van 15 mei t/m 1 september 2000. De catalogus bevat een uitgebreide omschrijving van het grootste deel van de handschriftencollectie van het vrouwenklooster in Diepenveen.

Samenstelling: Lydia Wierda, in samenwerking met Ina Kok. Met een voorwoord van Wybren Scheepsma.

€3.75

Verborgen Schoonheid - kaartenset

Verborgen Schoonheid - kaartenset

Set van 10 ansichtkaarten met afbeeldingen uit de handschriften en boeken die tentoon werden gesteld tijdens de expositie 'Verborgen Schoonheid'. De ansichtkaarten zijn verpakt in een mooie kartonnen bewaar- of cadeaumap.

€5.00

De VORG honderdvijftig jaar (1858-2008)

De VORG honderdvijftig jaar (1858-2008)

De Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis, kortweg VORG, is de enige provinciebrede Overijsselse historische vereniging en werd in 1858 opgericht. Dat gebeurde door enkele leden van de Provinciale Staten in een pauze van een Statenvergadering. Tijdens de vergaderingen brachten de leden boeken, archiefstukken en voorwerpen mee om er met elkaar over te spreken. Dikwijls schonken zij ze daarna aan de vereniging. Zo kon de VORG een bibliotheek en een museum vormen. De collectie bestaat inmiddels uit 7000 delen, omvat veel bijzondere stukken en wordt beheerd door de Athenaeumbibliotheek. Het 150-jarig bestaan van de VORG werd gevierd met een feestelijke bijeenkomst in Zwolle op 20 september 2008, de publicatie van onder andere dit boek en tentoonstellingen in Zwolle en Deventer.

Auteurs: W.M. Zuidwijk, C.M. Hogenstijn en J.H.A. Lokin

€11.05

Deventer in beeld - kaartenset

Deventer in beeld - kaartenset

Acht sfeervolle zwart-wit en sepia ansichtkaarten met 19e-eeuwse foto's van de Deventer binnenstad. De kaarten zijn verpakt in een kartonnen cadeau- of bewaarmap.

€4.25

Historisch Kippenvel

Historisch Kippenvel

Op 19 september 2009 vond in Deventer de Dag voor de regionale geschiedenis en streekcultuur plaats. Deze manifestatie was een initiatief van de Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis (VORG) en het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Aan deze manifestatie was een verhalenwedstrijd verbonden onder de titel 'Historisch Kippenvel'. Daarbij ging het erom om een historisch thema in woorden of beelden te vangen. De wedstrijd leverde meer dan 80 inzendingen op. Deze uitgave bevat de verhalen van de zes genomineerden voor de publieksprijs, aangevuld met nog zeven tot de verbeelding sprekende bijdragen. De bundel opent met het winnende verhaal: 'Kampereiland' van Hein van der Sloot.

€2.25

Weghwyser door de Provintie van Overyssel - Wilhelm Nagge (heruitgave)

Weghwyser door de Provintie van Overyssel - Wilhelm Nagge (heruitgave)

Op 18 februari 2010 vond de presentatie plaats van de heruitgave van de 'Weghwyser door de Provintie van Overyssel', een toeristische gids van Overijssel waarvan het origineel in 1724 door de Deventer drukker Jan de Lat werd uitgegeven. De oorspronkelijke uitgave, geschreven door de toen al overleden Twellose dominee Wilhelm Nagge, bevindt zich in de Athenaeumbibliotheek. De heruitgave bevat prachtig kaartmateriaal en is voorzien van een inleiding en toelichting door stadshistoricus Clemens Hogenstijn.

Ingeleid en toegelicht door Clemens Hogenstijn.

€10.55

Van Arnold van Suchtelen tot James van Lidth

Van Arnold van Suchtelen tot James van Lidth

Overzicht van het leven en werken van achttien burgemeesters van Deventer in de periode 1816-2007, uitgegeven bij het vertrek James van Lidth.

Auteur: Dr. C.M. Hogenstijn

€11.05

Herinnering aan Deventer 1914-1929

Herinnering aan Deventer 1914-1929

Op 29 januari 1929 kreeg burgemeester Van Humalda van Eysinga bij zijn afscheid als burgemeester van Deventer een fotoalbum aangeboden. Het album bevat foto's uit de periode van zijn burgemeesterschap, van 1914 tot 1929. In deze publicatie beschrijft Henk Nalis aan de hand van de foto's uit het album de ontwikkelingen in Deventer. Behalve de ontwikkelingen op het gebied van nieuw gebouwde gemeentegebouwen, door de gemeente aangelegde woonwijken met arbeiderswoningen en enkele grote projecten zoals de aanleg van de Nieuwe Haven en het nieuwe station, komt in dit boek een groot aantal andere aspecten aan de orde. Beelden uit de Eerste Wereldoorlog, het spectaculaire ongeval met een circusolifant in 1919 en fraaie stadsbeelden maken ook deel uit van dit boeiende verhaal.

Auteur: Mr. H.J. Nalis

€21.35

De Commissie voor de Athenaeumbibliotheek en haar leden, een groepsportret (1878-1995)

De Commissie voor de Athenaeumbibliotheek en haar leden, een groepsportret (1878-1995)

Brochure van 21 pagina's over de Commissie van de Athenaeumbibliotheek. Nadat het Athenaeum Illustre (de Overijssels gewestelijke hogeschool) in 1878 ophield te bestaan, bleef de bibliotheek die aan de hogeschool verbonden was gehandhaafd. Deze zou echter niet alleen onder leiding van een directeur functioneren. Datzelfde jaar werd in de gemeenteraadsvergadering besloten dat de Commissie van de Athenanaeumbibliotheek moest worden opgericht.

Aan de commissie was gedurende de afgelopen jaren een groot aantal leden verbonden, waaronder L. Hillesum (1937-1941), ds J.E. Cannegieter (1949-1961), dr. J. van Kuik (1965-1974), Pater E.H.P. Gemmeke (1988-1995).

Auteurs: dr. C.M. Hogenstijn en J.F.L. Hogenstijn

€2.75

De vrijheid van onze burgerstaat

De vrijheid van onze burgerstaat

Wie zich verdiept in de lotgevallen van de stad Deventer in de Patriottentijd (ca. 1780-1787) wodrt geconfronteerd met een complex netwerk van intellectuele relaties, waarin voortduren ideeën werden uitgewisseld. Inspiratiebronnen waren met name de Verlichting, het natuurrecht, de leer van de volkssoevereiniteit en die van het maatschappelijk verdrag. Over dat academische netwerk gaat deze uitgave, die beoogt inzicht te geven in de grote (inter)nationale figuren wier opvattingen in de Nederlanden gehoor vonden en over de plaatselijke en regionale denkers die achter de IJssel deze grote geesten reflecteerden en een eigen kleur en invulling aan de denkbeelden van laatsgenoemden gaven.

Auteur: Dr. C.M. Hogenstijn

€8.25

Het Deventer grootburgerrecht

Het Deventer grootburgerrecht

Deze publicatie vormt de uitgewerkte, uitgebreide en van annotaties voorziene tekst van een lezing, die Clemens Hogenstijn mocht houden tijdens de ontvangst van de grootburgers door het gemeentebestuur van Deventer op 6 juli 2016, in de burgerzaal van het Deventer stadhuis.

Auteur: Dr. C.M. Hogenstijn

€9.75

Deventer grootburgers buiten

Deventer grootburgers buiten

Deze publicatie vormt de uitgebreide tekst van een lezing door stadshistoricus Clemens Hogenstijn tijdens de vijfjaarlijkse ontvangst van de grootburgers door het gemeentebestuur van Deventer op 11 juni 2010 in de burgerzaal van het Deventer stadhuis. Het boekje is geïllustreerd met kaart- en fotomateriaal en bevat 46 pagina's.

Auteur: Clemens Hogenstijn

€11.05

Een pronk der melkerij

Een pronk der melkerij

|Deze bundel bevat twee toespraken over Deventer grootburgers en hun rechten. De toespraken zijn respectievelijk uitgesproken op 30 mei 1984 en 22 mei 2000 ter gelegenheid van de ontvangst van de grootburgers door het gemeentebestuur in de Burgerzaal van het Stadhuis van Deventer. 

Auteur: C.M. Hogenstijn

€2.75

De Gerrit Achterberg-collectie van de Stads- of Athenaeumbibliotheek te Deventer

De Gerrit Achterberg-collectie van de Stads- of Athenaeumbibliotheek te Deventer

Het leven en werk van de dichter Gerrit Achterberg (1905-1962) heeft genoeg mysterie, schoonheid en kracht om erdoor gefascineerd te raken. In 1987 droeg Achterberg-verzamelaar J.C.M. Swiers zijn complete collectie over aan de Athenaeumbibliotheek. Deze uitgave bevat een overzicht en omschrijving van de collectie en een bijdrage over het leven en werk van Achterberg. De collectie is de belangrijkste verzameling werken van en over Achterberg van ons land.

Samengesteld en ingeleid door F.E. van Wijk met een bijdrage over de publicatiegeschiedenis van Achterbergs werk door P.G. de Bruijn.

€11.05

Omar Khayyam in Deventer

Omar Khayyam in Deventer

In 1859 verscheen in Londen de Rubaiyat of Omar Khayyam, een onopvallend boekje met vierregelige gedichtjes, met een inleiding over het leven van de Perzische geleerde en dichter Omar Khayyam. De Engelse tekst was van de hand van Edward FitzGerald. Het boekje zoú een van de meest geliefde, gedrukte en geïllustreerde teksten worden uit de wereldliteratuur. Deze catalogus verscheen bij de expositie, ter gelegenheid van de 150-jarig jubileum van deze eerste vertaling.

Auteurs: Gabrielle van den Berg, Jos Biegstraaten, Hans de Bruijn, Gerard Burger, Jos Coumans, Marco Goud, Asghar Seyed-Gohrab

€2.75

De akker van de geest bewerken

De akker van de geest bewerken

Deventer kent een onafgebroken traditie van acht eeuwen voortgezet onderwijs, die begint met de middeleeuwse kapittelschool en doorloopt tot en met de vorming van het Etty Hillesum Lyceum in 2000 en de opening van een nieuw gebouw voor dat lyceum (Het Stormink in 2005). Dit boek is het geschenk van het gemeentebestuur aan het lyceum ter gelegenheid van beide laatste gebeurtenissen.

Auteur: Dr. C.M. Hogenstijn

€16.45

Romantiek en mythevorming rond een bibliotheek; 450 jaar Stads- en Athenaeumbibliotheek

Romantiek en mythevorming rond een bibliotheek; 450 jaar Stads- en Athenaeumbibliotheek

Romantiek en mythevorming rond een bibliotheek; 450 jaar Stads- en Athenaeumbibliotheek werd geschreven door voormalig SAB-directeur Hans Peeters. Het lijvige werk van 405 pagina's vertelt de geschiedenis van de oudste stadsbibliotheek van Nederland, die in 1560 is opgericht. Het boek kost € 43,20. Leden van de Vereniging van Vrienden betalen € 21,60. Als u zich aanmeldt als lid van de vereniging kunt u direct het boek voor de helft van de prijs aanschaffen. De prijs van het lidmaatschap bedraagt € 17,50. Wilt u gebruik maken van deze actie, dan kunt u zich aanmelden via https://vriendensab.nl/lid-worden/.

Auteur: Hans Peeters

€43.20

Geschiedenis van Deventer (2 delen)

Geschiedenis van Deventer (2 delen)

Meer dan 1250 jaar geleden bouwde de Engelse monnik Lebuïnus een houten kerkje op de plaats waar de IJssel doorwaadbaar was: het huidige Deventer. Later vestigden kooplieden zich op deze plek, die gunstig lag op de kruising van handelsroutes over land en water. Ook de bisschop van Utrecht vond er een veilig heenkomen. In de 14de en 15de eeuw groeide Deventer uit tot een jaarmarkt- en Hanzestad, maar het werd ook de stad van Geert Grote en de Moderne Devotie, de Latijnse School en daarmee het humanisme. Na de 16de eeuw verloor Deventer haar (economisch) aanzien aan Amsterdam en andere steden in het westen. In de 18de eeuw speelde zij weer de hoofdrol in de patriottenbeweging. In de 19de eeuw werd Deventer een liberaal bolwerk, waarna na de industrialisatie ook het socialisme er een vroege voedingsbodem vond.

Auteur: Henk Slechte

€30.35

Mondig voorwaarts: Johannes van Vloten en zijn kinderen

Mondig voorwaarts: Johannes van Vloten en zijn kinderen

Zijn vrouw had hem innig lief, voor zijn kinderen was hij een groot vriend, hij bezielde velen die met hem in aanraking kwamen en liet zijn stem op bijna elk terrein van het negentiende-eeuwse leven horen. De gedrevenheid van Johannes van Vloten is terug te voeren op zijn ideale beeld van de mondige mens. Zo voedden hij en zijn vrouw hun kinderen op tot zelfstandige en denkende mensen. Mondig voorwaarts verscheen ter gelegenheid van de Deventer Boekenweek 2011, die in het teken stond van de biografie.

Auteur: Francisca van Vloten

€16.45

Piet Smeele: vormgever bij De IJsel (1934-1949)

Piet Smeele: vormgever bij De IJsel (1934-1949)

Toen Piet Smeele in 2001 overleed, vonden zijn kinderen tot hun verrassing in enkele laden en mappen een verzameling van het werk van hun vader. Het grootste deel daarvan was gemaakt in de tijd dat hij werkzaam was als vormgever bij drukkerij De IJsel in Deventer. Het betrof materiaal uit de periode 1934-1949. Het werk was in 1949 opgeborgen, het jaar waarin een droom voor Smeele in vervulling ging. Hij kreeg een baan aangeboden als leraar tekenen en kunstgeschiedenis. Zijn collectie is inmiddels overgedragen aan het Stadsarchief en stond centraal in een expositie gedurende voorjaar en zomer van 2011. Deze publicatie is een overdruk van een artikel dat eerder verscheen in het Deventer Jaarboek 2010. In 24 pagina's en met veel kleurrijke illustraties wordt het veelzijdige talent van Smeele besproken.

Auteurs: Paul Smeele en René Berends

€8.25

De sociale kant van de Moderne Devotie

De sociale kant van de Moderne Devotie

Boekje (31 pagina's) met lezingen gehouden tijdens de Derde Geert Groote dag op 1 september 2011 in Deventer:
- Rijnlands Denken / Hein Pieper
- Geert Groote en het geheim van het samen leven / Jetta Klijnsma
- Het Meester Geertshuis, de warme huiskamer van Deventer
- Geert Grote, een korte schets van zijn leven / Clemens Hogenstijn
- Bloemen uit de hemel, hoofdstuk V / Auke Jelsma

€5.50

Turkije in oude kaarten 1570-1800

Turkije in oude kaarten 1570-1800

Tegenwoordig vliegen we in drie-en-een-half uur van Amsterdam naar Istanbul. Toen de jonge advocaat Cornelis Haga als eerste ambassadeur van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden met zijn gevolg 400 jaar geleden voet aan wal zette in de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk, had hij er een reis van ruim zes maanden opzitten. De reis was het begin van 400 jaar diplomatieke betrekkingen en daarmee ook van de uitwisseling van atlassen en ander kaartmateriaal. Bij de tentoonstelling ter gelegenheid van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije, verscheen deze catalogus, waarin een deel van de prachtige verzameling oude kaarten uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek beschreven is.

Auteurs: Dinand Webbink en Demet Varli

€2.75

Uitgaven van de VORG

Uitgaven van de VORG

De uitgaven van de Vereeniging tot beoefening van Overijssels Regt en Geschiedenis (VORG) kunt u vinden op www.vorg.nl onder Publicaties. Stuur een e-mail met uw bestelling naar . Vermeld in het onderwerpsveld: 'Bestelling VORG 'en geef in uw bericht aan of u lid bent van de VORG. U krijgt uw bestelling met een factuur thuisgestuurd. Wanneer u de bestelling zelf wilt afhalen aan de balie van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek, Klooster 12 te Deventer, kunt u dat ook in uw bericht aangeven. 

Ten Strijde! Het vriendenboek van de Deventenaar Macharius Pinninck

Ten Strijde! Het vriendenboek van de Deventenaar Macharius Pinninck

Een album amicorum was vroeger een vriendenboekje dat op reis werd meegenomen. De reiziger legde het voor aan de mensen die hij onderweg ontmoette en vroeg hen er een bijdrage in te schrijven. Deventenaar Macharius Pinninck (1593-1636) liet een almbum amicorum na, dat nu wordt bewaard in de Athenaeumbibliotheek. Het dateert uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog en is nu bijna 400 jaar oud. Macharius Pinninck, wiens geboortehuis 'Het Penninckshuis' aan de Brink nog gedeeltelijk bewaard is gebleven, vocht in de Dertigjarige Oorlog en sneuvelde in een veldslag bij Bohemen. Familieleden en strijdmakkers schreven bijdragen in zijn album, vaak met gebruik van mooie familiewapens. 'Ten strijde' is een uitgave van dit album.

Ingeleid en toegelicht door Martina Stein-Wilkeshuis.

€15.95

Verlichte geesten. De IJsselstreek als internationaal religieus-cultureel centrum in de late middeleeuwen

Verlichte geesten. De IJsselstreek als internationaal religieus-cultureel centrum in de late middeleeuwen

Na een algemene inleiding over de vernieuwingsgeest van de Moderne Devotie door Catrien Santing, gaat Mathilde van Dijk in op de leescultuur van de Moderne Devoten en vertelt Sabrina Corbellini over het veelvuldig gebruik van boeken, ook door vrouwen, in de late Middeleeuwen. Ad Tervoort belicht ten slotte de belangrijke rol van de IJsselsteden in het laatmiddeleeuws onderwijs. Verlichte geesten is een gezamenlijke uitgave van (destijds) Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek in Deventer en het Historisch Centrum Overijssel te Zwolle.

Auteurs: Catrien Santing, Mathilde van Dijk, Sabrina Corbellini en Ad Tervoort

€14.15

Een tochtje langs de Noordijken

Een tochtje langs de Noordijken

Rijk geïllustreerde publicatie ter gelegenheid van de pensionering van Clemens Hogenstijn als stadshistoricus van Deventer. Centraal staan Deventer families, hun woningen in de stad en hun buitenhuizen rond Twello. Specifiek aan bod komen de families Cost Jordens, Van Marle, De Friderici en Besier. Daarnaast worden de grootburgerlijke families omschreven.

Auteur: Dr. C.M. Hogenstijn

€11.05

Waarheid is het leven zelf. Kennismaken met Krishnamurti (+DVD)

Waarheid is het leven zelf. Kennismaken met Krishnamurti (+DVD)

Krishnamurti en de Athenaeumbibliotheek zijn op bijzondere wijze verbonden. Niet alleen beheert de Athenaeumbibliotheek de Krishnamurti-collectie, ook is één van de studiecentra in de bibliotheek gevestigd. In 2012 organiseerde de Athenaeumbibliotheek in samenwerking met de Stichting Krishnamurti Nederland de expositie 'Timeless Beauty, Timeless Mind'. Deze uitgave is een kennismaking met Krishnamurti en bevat een korte bloemlezing uit zijn werk.

Samenstelling en redactie: Hans van der Kroft

€11.05

Historie en spiritualiteit langs IJssel en Rijn

Historie en spiritualiteit langs IJssel en Rijn

Eind 2012 nam stadshistoricus Clemens Hogenstijn na een lange carrière als ambtelijk beleidsmedewerker afscheid van de gemeente Deventer. De laatste jaren was hij verbonden aan Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek. Hogenstijn publiceerde veelvuldig over de geschiedenis van zijn geliefde stad. Vrienden en collega's eren hem in deze bundel met een aantal artikelen over histoische en spirituele onderwerpen. Met bijdragen van oud-burgemeester James van Lidth de Jeude, Ester Smit, Albert Mensema, Arnold Gevers, Jan Bedaux, Henk Nalis, Annelien Keen, Peter Dullaert, Vincent Sleebe, Dinand Webbink, A.E. Rientjes, Henk van Baalen en Norbert Laane.

Redactie: Marion Karsch en Dinand Webbink

€12.85

Een profiel van Deventer in het midden van de achttiende eeuw

Een profiel van Deventer in het midden van de achttiende eeuw

Nergens is het gezicht op Deventer zo mooi en interessant als vanaf de overzijde van de IJssel. Dit stadsfront heeft beeldende kunstenaars steeds geïnspireerd. Dat gold ook voor Caspar Philips Jacobszoon. In het midden van de achttiende eeuw vereeuwigde hij Deventer in een prachtig profiel. Deze uitgave vertelt over wat er zich achter de stadsmuren, de gevels van de woningen en de openbare gebouwen afspeelde. Ogenschijnlijk is het een verstild beeld van een stad in rust, maar schijn bedriegt. 

Auteur: C.M. Hogenstijn

%MCEPASTEBIN%
€10.20