Via de Athenaeumbibliotheek kunt u een groot aantal boeken met interessante historische thema's kopen. LET OP: doordat de Athenaeumbibliotheek vanwege het coronavirus gesloten is, kunnen bestellingen via de webwinkel pas na 6 april in behandeling worden genomen!

Deventer Boekenstad - Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel

Deventer Boekenstad – Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel
Folkerts & Verhoeven (red), uitgeverij WalburgPers
Prijs €29,95

Deventer Boekenstad kent een rijke geschiedenis. Vanaf het moment dat missionaris Lebuinus 1250 jaar geleden de IJssel overstak en aan de oevers van de rivier een missiepost vestigde, lieten Deventenaren hun sporen na in schrift.

Die geschiedenis strekt zich uit van de eerste geestelijken in de parochiekerken en de Proosdij tot de persen van Kluwer en Roto Smeets, van schrijvende zusters en broeders in de gemeenschappen van de Moderne Devotie tot de bouw van een nieuwe bibliotheek, van de eerste Deventer drukker Richard Pafraet tot de jaarlijkse Deventer boekenmarkt, en van de geleerde boeken van het Athenaeum Illustre tot de centsprenten van De Lange. Dit boek viert twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel.

 

 deventerboekenstad1
€29.95

Deventer de Plek

Deventer de Plek
Clemens van Heck
Prijs €8,25

Wat hebben drukker Richard Pafraet, bakker Jacob Bussink, fietsenfabrikant Henricus Burgers en beddenmaker Johannes Auping met elkaar gemeen? Zij bouwden met trots hun Deventer bedrijf op.
Dit mooie gebonden boekje vertelt in 70 full colour pagina's op een toegankelijke manier over 14 Deventenaren en hun bedrijf. Mooi voor in uw eigen Deventer verzameling, leuk om cadeau te doen.

 

14deventerdeplek.jpg

€8.25

Van de bovenste plank: twintig jaar bijzondere aanwinsten Athenaeumbibliotheek

Van de bovenste plank: twintig jaar bijzondere aanwinsten Athenaeumbibliotheek
met bijdragen van dr. Ina Kok, drs. Ester Smit, dr. Jan Bedaux en Dinand Webbink
Prijs €5,00

Catalogus bij de overzichtstentoonstelling die tussen 24 september 2005 en 8 januari 2006 te zien was in het Historisch Museum Deventer en Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek. Bij het 445-jarig bestaan en in de aanloop naar het grote jubileum in 2010 werd het tijd om de nieuwe schatten, die veelal achter de schermen werden verworven en bewaard, te tonen aan het grote publiek. Het prachtige beeldmateriaal vormt, samen met de toelichtingen een waardevol overzicht van de activiteiten die SAB de afgelopen twintig jaar op het gebied van acquisitie heeft uitgevoerd.

 

41bovensteplank.jpg

€5.00

Aan weerszijden van de IJssel

Aan weerszijden van de IJssel
met bijdragen van o.a. Hylle de Beer, Michiel Bartelds en Clemens Hogenstijn
Prijs €19,80

Bij zijn afscheid in 2006 als archivaris van de gemeente Deventer kreeg Henk Nalis dit liber amicorum aangeboden. Zonder Henk Nalis is het historisch archief van Deventer nauwelijks denkbaar. Met name op het gebied van kunstgeschiedenis en historische cartografie is zijn kennis omvangrijk.

Met bijdragen van onder andere Hylle de Beer, Michiel Bartelds, Clemens Hogenstijn en Jan Bedaux.

 

40weerzijdenijssel.jpg

€19.80

Catalogus Couperus-collectie

Catalogus Couperus-collectie
samenstelling J.C. Bedaux
Prijs €3,25

Op 19 april 1984 droeg mevrouw W.M.S.Pitlo-van Rooyen haar Couperus-collectie officieel over aan de Deventer Athenaeumbibliotheek. Deze gebeurtenis kreeg veel landelijke publiciteit. De omvangrijke en unieke collectie is een uit cultuurhistorisch oogpunt belangrijke verzameling primaire en secundaire literatuur van en over Louis Couperus.

 

39Couperus-collectie.jpg

€3.25

Nieuwkomers op het kussen / De burgemeester in de moderne tijd

Nieuwkomers op het kussen / De burgemeester in de moderne tijd
Dr. C.M. Hogenstijn en Mr. C.J.D. Waal
Prijs €11,05

De nieuwe publicatie 'Nieuwkomers op het kussen / De burgemeester in de moderne tijd' bevat de tekst van de lezingen die Clemens Hogenstijn en Cees Waal hielden bij de ontvangst van de gasten van de burgemeester tijdens de Deventer boekenmarkt op 5 augustus 2007. De vorig jaar geïnstalleerde burgemeester Heidema is niet de eerste stadsbestuurder die afkomstig is van buiten Deventer. Wie gingen hem voor? In het tweede deel van het boekje staat oud-burgemeester Cees Waal stil bij het burgemeestersambt in Deventer vanaf 1945.

 

38Nieuwkomers_op_het_kussen_klein.jpg

€11.05

Deventer in beeld - kaartenset

Deventer in beeld - kaartenset
Prijs €4,25

Acht sfeervolle zwart-wit en sepia ansichtkaarten met 19e eeuwse foto's van de Deventer binnenstad. De kaarten zijn verpakt in een kartonnen cadeau- of bewaarmap. De set is vernoemd naar de gelijknamige website van SAB: deventerinbeeld.nl. Hier zijn 25.000 (historische) foto's van Deventer en omstreken te bekijken en na te bestellen.

 

37deventerinbeeldkaartenset.JPG

€4.25

Overijsselse steden in de 17e eeuw (set van 10 ansichtkaarten)

Overijsselse steden in de 17e eeuw (set van 10 ansichtkaarten)
Prijs €8,25

Luxe kaartenset met prachtige stadsplattegronden uit de stedenatlas van Blaeu. Weergegeven zijn Steenwijk, Oldenzaal, Deventer, Zwolle, Kampen, Hasselt, Zwartsluis, Vollenhove, Blokzijl en een overzichtskaart van Overijssel. De plattegronden zijn afkomstig uit www.overijsselinkaart.nl en de kaartenset is verpakt in een kartonnen cadeau- en/of bewaarmap met opdruk.

 

36overijsselsesteden.jpg

€8.25

Overijssel in kaart (set van 10 ansichtkaarten)

Overijssel in kaart (set van 10 ansichtkaarten)
Prijs €8,25

Deze luxe kaartenset bevat 10 ansichtkaarten met afbeeldingen uit www.overijsselinkaart.nl. De Overijsselse topografische kaarten uit de 17e, 18e en 19e eeuw zijn zeer gedetailleerd en prachtig geïllustreerd, waardoor steden, dorpen, bossen en rivieren herkenbaar zijn weergegeven.
De oudste kaart is de Ditio Transisulana die in 1617 door Petrus Kaerius in Amsterdam werd vervaardigd. Overige kaarten zijn o.a. van Covens en Mortier, T. Crajenschot, Claes Jansz Visscher en Joh Allart. De set is verpakt in een kartonnen cadeau- en/of bewaarmap met opdruk.

 

35overijsselinkaart.jpg

€8.25

Cultureel Erfgoed

Cultureel Erfgoed
E.H.P. Gemmeke, Karmeliet
Prijs €2,75

Pater E.H.P. Gemmeke (Maastricht, 1924 – Deventer, 1998) was lid van de Orde van de (geschoeide) Karmelieten en woonde en werkte vanaf 1965 in Deventer. In de Deventer samenleving was hij veelzijdig actief. Het present stellen van de Moderne Devotie is één van zijn meest bijzondere prestaties geweest. 'Cultureel Erfgoed' bevat een tekst van Emile Gemmeke, die nog niet eerder in boekvorm is verschenen. Deze uitgave verscheen ter gelegenheid van de herdenking van zijn tiende sterfdag. Het boekje bevat een inleiding van dr. C. Hogenstijn.

 

34Cultureel_Erfgoed_Gemmeke.jpg

€2.75

Mr. Nicolaas Bolkestein: mens en bestuurder met allure

Mr. Nicolaas Bolkestein: mens en bestuurder met allure
Dr. C.M. Hogenstijn
Prijs €5,50

Deze uitgave verscheen ter gelegenheid van de opening van de mr. N. Bolkesteinlaan in Deventer. Nicolaas Bolkestein (1910-1993) was een bijzonder mens. Tussen 1957 en 1975 was hij burgemeester van de stad Deventer. In dit boekje gaat Clemens Hogenstijn in op Bolkestein als mens en als bestuurder. De voormalig burgemeester was niet alleen een man van jacquet en ambtsketen, maar ook een burgemeester die dicht bij de inwoners van zijn stad stond.

 

33Bolkestein.jpg

€5.50

Middeleeuwse handschriften uit het Klooster Diepenveen

Middeleeuwse handschriften uit het Klooster Diepenveen
samenstelling Lydia Wierda i.s.m. Ina Kok
Prijs €3,75

Catalogus bij de tentoonstelling van 15 mei t/m 1 september 2000. Uitgebreide omschrijving van het grootste deel van de handschriftencollectie van het vrouwenklooster in Diepenveen.

 

32middeleeuwse_handschriften.jpg

€3.75

Deventer: stad en land aan de IJssel

Deventer: stad en land aan de IJssel
Dr. C.M. Hogenstijn
Prijs €7,50

Omstreeks het jaar 770 stichtte Lebuïnus een kerkje en daarmee was het ontstaan van de stad aan de IJssel een feit. In dit handzame, 80 pagina's tellende boekje, vertelt Clemens Hogenstijn beknopt de geschiedenis van Deventer. Van de opkomst van Deventer als Hanzestad, de ontwikkeling van het kerkelijk leven, de regententijd, de industrialisatie, het ontstaan van de omliggende dorpen, tot Deventer als evenementenstad. Aan bod komen onder andere Geert Grote, Richard Pafraet, Desiderius Erasmus, Jacob Revius en Jan Pieterszoon Sweelinck.

 

31stad_en_land_aan_de_ijssel_klein.jpg

€7.50

Verborgen Schoonheid - kaartenset

Verborgen Schoonheid - kaartenset
Prijs €5,00

Set van 10 ansichtkaarten met afbeeldingen uit de handschriften en boeken die ten toon werden gesteld tijdens de expositie 'Verborgen Schoonheid'. De ansichtkaarten zijn verpakt in een mooie kartonnen bewaar- of cadeaumap.

 

30Verborgen_schoonheid_boekje.jpg

€5.00

UITVERKOCHT - Verborgen Schoonheid - tentoonstellingscatalogus

UITVERKOCHT - Verborgen Schoonheid - tentoonstellingscatalogus
D. Webbink, drs. E. Smit, drs. J. Hollaar
Prijs €5,50

Van 17 juli tot en met 17 augustus 2008 vond in het Deventer Stadhuis de expositie Verborgen Schoonheid plaats. Ter gelegenheid van de 20ste editie van de Deventer Boekenmarkt werden twintig absolute topstukken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek aan het grote publiek getoond. Boeken die alle van internationaal belang zijn: door hun schoonheid, geschiedenis en boekhistorische achtergrond. Deze handzame en prachtig vormgegeven catalogus vertelt het verhaal van de 20 mooiste boeken van de stad Deventer.

 

29Verborgen_schoonheid_boekje.jpg

De VORG honderdvijftig jaar (1858-2008)

De VORG honderdvijftig jaar (1858-2008)
Redactie: C.M. Hogenstijn
Prijs €11,05

De Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis, kortweg VORG, jubileert dit jaar. De VORG is de enige provinciebrede Overijsselse historische vereniging en werd in 1858 opgericht. Dat gebeurde door enkele leden van de Provinciale Staten in een pauze van een Statenvergadering. Tijdens de vergaderingen brachten de leden boeken, archiefstukken en voorwerpen mee om er met elkaar over te spreken. Dikwijls schonken zij ze daarna aan de vereniging. Zo kon de VORG een bibliotheek en een museum vormen. De collectie bestaat inmiddels uit 7000 delen, omvat veel bijzondere stukken en wordt beheerd door Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek. Het 150-jarig bestaan van de VORG werd gevierd met een feestelijke bijeenkomst in Zwolle op 20 september 2008, de publicatie van onder andere dit boek en tentoonstellingen in Zwolle en Deventer.

 

28vorg150jaar.JPG

€11.05

Historisch Kippenvel

Historisch Kippenvel
Hein van der Schoot, Wim Schluter, e.a.
Prijs €2,25

Op 19 september 2009 vond in Deventer de Dag voor de regionale geschiedenis en streekcultuur plaats. Deze manifestatie was een initiatief van de Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis (VORG) en het Historisch Centrum Overijssel (HCO).
Aan deze manifestatie was een verhalenwedstrijd verbonden onder de titel Historisch Kippenvel. Daarbij ging het erom om een historisch thema in woorden of beelden te vangen. De wedstrijd leverde meer dan 80 inzendingen op.
In deze uitgave leest u de verhalen van de zes genomineerden voor de publieksprijs, aangevuld met nog zeven tot de verbeelding sprekende bijdragen. De bundel opent met het winnende verhaal: Kampereiland van Hein van der Sloot.

 

27historischkippenvel.jpg

€2.25

Weghwyser door de Provintie van Overyssel - Wilhelm Nagge (heruitgave)

Weghwyser door de Provintie van Overyssel - Wilhelm Nagge (heruitgave)
Ingeleid door Clemens Hogenstijn
Prijs €10,55

Op 18 februari 2010 vond de presentatie plaats van de heruitgave van de 'Weghwyser door de Provintie van Overyssel', een toeristische gids van Overijssel waarvan het origineel in 1724 door de Deventer drukker Jan de Lat werd vervaardigd. De oorspronkelijke uitgave bevindt zich in de schatkamers van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek.

De heruitgave bevat prachtig kaartmateriaal en is voorzien van een inleiding door Clemens Hogenstijn, stadshistoricus

 

26Weghwyser.jpg

€10.55

Van Arnold van Suchtelen tot James van Lidth

Van Arnold van Suchtelen tot James van Lidth
Dr. C.M. Hogenstijn
Prijs €11,05

Overzicht van het leven en werken van achttien burgemeesters van Deventer in de periode 1816-2007, uitgegeven bij het vertrek James van Lidth.

 

25van_arnold_van_suchtelen.jpg

€11.05

Herinnering aan Deventer 1914 - 1929

Herinnering aan Deventer 1914 - 1929
Mr. H.J. Nalis
Prijs €21,35

Tjaard van Humalda van Eysinga was van 1914 tot 1929 burgemeester van de stad Deventer. Bij zijn afscheid kreeg hij een herinneringsalbum cadeau, waarvan het originele exemplaar in het bezit is van SAB.

Henk Nalis voorzag de heruitgave van toelichtende teksten. De foto's in het album geven een prachtig beeld van de stad in het begin van de vorige eeuw.

Verreweg het merkwaardigste incident tijdens Van Eysinga's burgemeesterschap vond plaats in 1919, toen een olifant van Reuzencircus Hagenbeck uit Hamburg door de oude brug aan Haven zakte. Het circus keerde, na vijf voorstellingen op de Bergweide, huiswaarts toen de brug bezweek onder het gewicht van het dier. De olifant overleefde het ongeluk maar stierf een week later aan longontsteking. Het voorval met de nog altijd bekende 'Olifantsbrug' leverde een unieke foto op die in het album is opgenomen.

 

24herinneringaandeventer.jpg

€21.35

De Commissie voor de Athenaeumbibliotheek en haar leden, een groepsportret (1878-1995)

De Commissie voor de Athenaeumbibliotheek en haar leden, een groepsportret (1878-1995)
Dr. C.M. Hogenstijn en J.F.L. Hogenstijn
Prijs €2.75

Brochure van 21 pagina's over de Commissie van de Athenaeumbibliotheek. Nadat het Athenaeum Illustre (de Overijssels gewestelijke hogeschool) in 1878 ophield te bestaan bleef de bibliotheek die aan de hogeschool verbonden was gehandhaafd. Deze zou echter niet alleen onder leiding van een directeur functioneren. Datzelfde jaar werd in de gemeenteraadsvergadering besloten dat de Commissie van de Athenanaeumbibliotheek moest worden opgericht.

Aan de commissie was gedurende de afgelopen jaren een groot aantal leden verbonden, waaronder L. Hillesum (1937-1941), ds J.E. Cannegieter (1949-1961), dr. J. van Kuik (1965-1974), Pater E.H.P. Gemmeke (1988-1995).

 

23boekje_clemens.JPG

€2.75

De Vrijheid van onze Burgerstaat

De Vrijheid van onze Burgerstaat
Dr. C.M. Hogenstijn
Prijs €8,25

In Deventer manifesteerde zich vanaf ongeveer 1780 een heftige volksbeweging, met behulp waarvan de Patriotten de publieke opinie knap en doeltreffend bespeelden. De auteur promoveerde in 2005 op dit onderwerp.

 

22Vrijheid_van_de_Burgerstaat.jpg

€8.25

Een pronk der Melkerij

Een pronk der Melkerij
C.M. Hogenstijn
Prijs €2.75

Twee toespraken over Deventer grootburgers en hun rechten.

 

21Een_Pronk_Der_Melkerij.jpg

€2.75

Deventer Grootburgers Buiten

Deventer Grootburgers Buiten
Dr. C.M. Hogenstijn
Prijs €11,05

Deze publicatie vormt de uitgebreide tekst van een lezing door stadshistoricus Clemens Hogenstijn tijdens de vijfjaarlijkse ontvangst van de grootburgers door het gemeentebestuur van Deventer op 11 juni 2010 in de burgerzaal van het Deventer stadhuis. Het boekje is geïllustreerd met kaart- en fotomateriaal en bevat 46 pagina's.

 

20deventergrootburgers.JPG

€11.05

Vijftig jaar Gulden Adelaar

Vijftig jaar Gulden Adelaar
Dr. C.M. Hogenstijn
Prijs €8,25

De Gulden Adelaar is de culturele prijs van Deventer. Deze jubileumuitgave is bedoeld om terug te kijken op de eerste vijftig jaren van het bestaan ervan. De 29 laureaten die erin ter sprake komen vormen, samen met de leden van de adviescommissie, een boeiende doorsnede van het culturele en wetenschappelijke leven in het naoorlogse Deventer. Na een beschrijving van de ontstaansgeschiedenis van de prijs en een verklaring van haar naam, passeert de bonte stoet van winnaars: beeldende kunstenaars, letterkundigen, musici, historici, architecten, artsen/opleiders, etc.
 

19Vijftig_jaar_Gulden_Adelaar.jpg

€8.25

De Gerrit Achterberg-collectie van de Stads- of Athenaeumbibliotheek te Deventer

De Gerrit Achterberg-collectie van de Stads- of Athenaeumbibliotheek te Deventer
samengesteld en ingeleid door F.E. van Wijk met een bijdrage van P.G. de Bruijn
Prijs €11,05

Het leven en werk van de dichter Gerrit Achterberg (1905-1962) heeft genoeg mysterie, schoonheid en kracht om erdoor gefascineerd te raken. In 1987 bood Achterberg-verzamelaar J.C.M. Swiers zijn complete collectie aan de Athenaeumbibliotheek aan. Deze uitgave bevat een overzicht en omschrijving van de collectie en twee artikelen over het leven en werk van Achterberg. De collectie is de belangrijkste verzameling werken van en over Achterberg van ons land.

 

18Gerrit_Achterberg_Collectie.jpg

€11.05

Omar Khayyam in Deventer

Omar Khayyam in Deventer
G. van den Berg, J. Biegstraten, H. de Bruijn, G. Burger, J. Coumans, M. Goud en A. Seyed-Gohrab
Prijs €2,75

In 1859 verscheen in Londen de Rubaiyat of Omar Khayyam, een onopvallend boekje met vierregelige gedichtjes, met een inleiding over het leven van de Perzische geleerde en dichter Omar Khayyam. De Engelse tekst was van de hand van Edward FitzGerald. Het boekje zoú één van de meest geliefde, gedrukte en geïllustreerde teksten worden uit de wereldliteratuur. Deze catalogus verscheen bij de expositie, ter gelegenheid van de 150-jarig jubileum van deze eerste vertaling.

 

17Omar_Khayyam_in_Deventer.jpg

€2.75

De Akker van de Geest Bewerken

De Akker van de Geest Bewerken
Dr. C.M. Hogenstijn
Prijs €16,45

Deventer kent een onafgebroken traditie van acht eeuwen voortgezet onderwijs, die begint met de middeleeuwse kapittelschool, die doorloopt tot en met de vorming van het Etty Hillesum Lyceum in 2000 en de opening van een nieuw gebouw voor dat lyceum (Het Stormink in 2005). De titel van het boek is ontleend aan de dagboeken van Etty Hillesum.

 

16De_Akker_van_de_Geest_Bewerken.jpg

€16.45

Romantiek en mythevorming rond een bibliotheek; 450 jaar geschiedenis van Stads- en Athenaeumbibliotheek

Romantiek en mythevorming rond een bibliotheek; 450 jaar geschiedenis van Stads- en Athenaeumbibliotheek
Hans Peeters
Prijs €43,20

Romantiek en mythevorming rond een bibliotheek; 450 jaar geschiedenis van Stads- en Athenaeumbibliotheek werd geschreven door voormalig SAB-directeur Hans Peeters. Het lijvige werk van 405 pagina's is verschenen in full colour, in een gebonden editie met los stofomslag. Het boek kost € 43,20. Leden van de Vereniging van Vrienden betalen € 21,60. Als u zich aanmeldt als lid van de vereniging kunt u direct het boek voor de helft van de prijs aanschaffen. De prijs van het lidmaatschap bedraagt € 17,50. Wilt u gebruik maken van deze actie, dan kunt u zich wenden tot de balie van de bibliotheek aan Het Klooster 12 of zich aanmelden via donateur worden en daarbij direct het boek bestellen.

 

15hansnieuweuitsnede.JPG

€43.20

Geschiedenis van Deventer (handelseditie)

Geschiedenis van Deventer (handelseditie)
Henk Slechte (fotoredactie: Henk Nalis)
Prijs €30,35

752 pagina's, 22,3 x 28,6 cm
2 genaaid gebonden delen, rijk geïllustreerd in kleur en zwart-wit

Meer dan 1250 jaar geleden bouwde de Engelse monnik Lebuïnus een houten kerkje op de plaats waar de IJssel doorwaadbaar was: het huidige Deventer. Kooplieden verstigden op deze gunstige plek. Ook de bisschop van Utrecht vond er een veilig heenkomen. In de 14de en 15de eeuw werd Deventer een jaarmarkt- en Hanzestad, en ook de stad van Geert Grote en de Moderne Devotie, de Latijnse School en daarmee het Humanisme. Na de 16de eeuw verloor Deventer haar (economisch) aanzien aan Amsterdam. In de 18de eeuw speelde zij weer de hoofdrol in de patriottenbeweging. In de 19de eeuw werd Deventer een liberaal bolwerk waarna na de industrialisatie ook het socialisme er een vroege voedingsbodem vond.

 

15geschiedenisvandeventer_handelseditie.jpg

€30.35

Historische plattegrond van Deventer

Historische plattegrond van Deventer
uit de atlas van Braun en Hogenberg (1572)
Prijs €8,25

Reproductie van de historische stadsplattegrond van Deventer uit de atlas van Braun en Hogenberg (1572). De afbeelding wordt op liggend A3-formaat afgedrukt en geeft een uniek beeld van de historische binnenstad, anders dan uit de bekende Atlas van Blaeu.

 

13historischeplattegrondbraunenhogenbergklein.jpg

€8.25

Mondig voorwaarts: Johannes van Vloten en zijn kinderen

Mondig voorwaarts: Johannes van Vloten en zijn kinderen
Francisca van Vloten
Prijs €16,45

Zijn vrouw had hem innig lief, voor zijn kinderen was hij een groot vriend, hij bezielde velen die met hem in aanraking kwamen en liet zijn stem op bijna elk terrein van het negentiende-eeuwse leven horen. De gedrevenheid van Johannes van Vloten is terug te voeren op zijn ideale beeld van de mondige mens. Zo voedden hij en zijn vrouw hun kinderen op tot zelfstandige en denkende mensen. Mondig voorwaarts verscheen ter gelegenheid van de Deventer Boekenweek 2011, die in het teken stond van de biografie. Francisca van Vloten (Leiden 1950) is werkzaam als kunsthistorisch en letterkundig onderzoeker, redacteur en schrijver.

 

12mondigvoorwaarts.JPG

€16.45

Piet Smeele: vormgever bij De IJsel (1934-1949)

Piet Smeele: vormgever bij De IJsel (1934-1949)
Paul Smeele en René Berends
Prijs €8,25

Toen Piet Smeele in 2001 overleed, vonden zijn kinderen tot hun verrassing in enkele laden en mappen een verzameling van het werk van hun vader. Het grootste deel daarvan was gemaakt in de tijd dat hij werkzaam was als vormgever bij drukkerij De IJsel in Deventer. Het betrof materiaal uit de periode 1934-1949 Het werk was in 1949 opgeborgen, het jaar waarin een droom voor Smeele in vervulling ging. Hij kreeg een baan aangeboden als leraar tekenen en kunstgeschiedenis. Zijn collectie is inmiddels overgedragen aan het Stadsarchief en stond centraal in een expositie gedurende voorjaar en zomer van 2011. Deze publicatie is een overdruk van een artikel dat eerder verscheen in het Deventer Jaarboek 2010. In 24 pagina's en met veel kleurrijke illustraties wordt het veelzijdige talent van Smeele besproken. Beperkte oplage: 250 exemplaren.

 

11ijssel_vierkant.jpg

€8.25

De sociale kant van de Moderne Devotie

De sociale kant van de Moderne Devotie
Hein Pieper, Jetta Klijnsma, Clemens Hogenstijn, Auke Jelsma
Prijs €5,50
Boekje (31 pagina's) met lezingen, gehouden tijdens de Derde Geert Groote dag in september 2011 in Deventer:
- Rijnlands Denken / Hein Pieper
- Geert Groote en het geheim van het samen leven / Jetta Klijnsma
- Het Meester Geertshuis, de warme huiskamer van Deventer
- Geert Grote, een korte schets van zijn leven / Clemens Hogenstijn
- Bloemen uit de hemel, hoofdstuk V / Auke Jelsma

 

10socialekantmodernedevotie.jpg

€5.50

Turkije in oude kaarten 1570-1800

Turkije in oude kaarten 1570-1800
Dinand Webbink en Demet Varli
Prijs €2,75

Tegenwoordig vliegen we in drie-en-een-half uur van Amsterdam naar Istanbul. Toen de jonge advocaat Cornelis Haga als eerste ambassadeur van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden met zijn gevolg 400 jaar geleden voet aan wal zette in de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk, had hij er een reis van ruim zes maanden opzitten. De reis was het begin van 400 jaar diplomatieke betrekkingen en daarmee ook van de uitwisseling van atlassen en ander kaartmateriaal. Deze catalogus verscheen bij de tentoonstelling ter gelegenheid van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Te zien was een deel van de prachtige verzamelingen oude kaarten uit de AB-collectie.

 

09Turkije_in_oude_kaarten.jpg

€2.75

Uitgaven van de VORG

Uitgaven van de VORG
Verkrijgbaar aan de balie van de Athenaeumbibliotheek
Prijs €0,00 

De uitgaven van de Vereeniging tot beoefening van Overijssels Regt en Geschiedenis (VORG) kunt u vinden op www.vorg.nl onder Publicaties. 
Stuur een e-mail met uw bestelling naar  Vermeld in het onderwerpsveld: Bestelling VORG en geef in uw bericht aan of u lid bent van de VORG. U krijgt uw bestelling met een factuur thuisgestuurd.
Wanneer u de bestelling zelf wilt afhalen aan de balie van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek, Klooster 12 te Deventer, kunt u dat ook in uw bericht aangeven. 

 

08Vorg.jpg

Ten Strijde! Het vriendenboek van de Deventenaar Macharius Pinninck

Ten Strijde! Het vriendenboek van de Deventenaar Macharius Pinninck
toegelicht door mevrouw T. Stein-Wilkeshuis
Prijs €15,95

Een album amicorum was vroeger een vriendenboekje dat op reis werd meegenomen. De reiziger legde het voor aan de mensen die hij onderweg ontmoette en vroeg hen er een bijdrage in te schrijven. Met dit album amicorum van de Deventenaar Macharius Pinninck (1593-1636) heeft u geen alledaags boekje in handen. Het dateert uit de tijd van de Opstand tegen Spanje en is nu bijna 400 jaar oud. Eigenaar Macharius Pinninck, wiens geboortehuis 'Het Penninckshuis' aan de Brink nog gedeeltelijk bewaard is gebleven, vocht in de Dertigjarige Oorlog en sneuvelde in een veldslag bij Bohemen. Familieleden en strijdmakkers schreven bijdragen in zijn album, vaak met gebruik van mooie familiewapens.

 

07tenstrijde.JPG

€15.95

Verlichte Geesten: De IJsselstreek als internationaal religieus-cultureel centrum in de late middeleeuwen

Verlichte Geesten: De IJsselstreek als internationaal religieus-cultureel centrum in de late middeleeuwen
C. Santing, S. Corbellini, M. van Dijk en A. Tervoort
Prijs €14,15

Na een algemene inleiding over de vernieuwingsgeest van de Moderne Devotie door prof. dr. Catrien Santing gaat dr. Mathilde van Dijk in op de leescultuur van de Moderne Devoten en vertelt dr. Sabrina Corbellini over het veelvuldig gebruik van boeken, ook door vrouwen, in de late Middeleeuwen. Dr. Ad Tervoort belicht ten slotte de belangrijke rol van de IJsselsteden in het laatmiddeleeuws onderwijs. Verlichte geesten is een gezamenlijke uitgave van (destijds) Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek in Deventer en het Historisch Centrum Overijssel te Zwolle.

 

06Verlichtegeesten.jpg

€14.15

Een tochtje langs de Noordijken

Een tochtje langs de Noordijken
Dr. C.M. Hogenstijn
Prijs €11,05

Rijk geïllustreerde publicatie ter gelegenheid van de pensionering van Clemens Hogenstijn als stadshistoricus van Deventer. Centraal staan Deventer families, hun woningen in de stad en hun buitenhuizen rond Twello. Specifiek aan bod komen de families Cost Jordens, Van Marle, De Friderici en Besier. Daarnaast worden de grootburgerlijke families omschreven.

 

05Tochtje_langs_de_Noordijken.jpg

€11.05

Waarheid is het leven zelf: kennismaken met Krishnamurti (+DVD)

Waarheid is het leven zelf: kennismaken met Krishnamurti (+DVD)
Hans van der Kroft (red.)
Prijs €11,05

Krishnamurti en de Athenaeumbibliotheek zijn op bijzondere wijze verbonden. Niet alleen beheert de AB de Krishnamurti-collectie, ook is één van de studiecentra in de bibliotheek gevestigd. In 2012 organiseerde de AB in samenwerking met de Stichting Krishnamurti Nederland de expositie 'Timeless Beauty, Timeless Mind'.

 

04Waarheid_is_het_leven_zelf.jpg

€11.05

Historie en Spiritualiteit langs IJssel en Rijn (Liber amicorum Clemens Hogenstijn)

Historie en Spiritualiteit langs IJssel en Rijn (Liber amicorum Clemens Hogenstijn)
Samengesteld door Marion Karsch en Dinand Webbink
Prijs €12,85 

Eind 2012 nam Clemens Hogenstijn na een lange carrière afscheid van de gemeente Deventer. De laatste jaren was hij verbonden aan Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek. Hogenstijn publiceerde veelvuldig over de geschiedenis van zijn geliefde stad. Vrienden en collega's eren hem nu in de bundel 'Historie en spiritualiteit langs IJssel en Rijn'. Met bijdragen van oud-burgemeester James van Lidth de Jeude, oud-pastor Peter Dullaert, Norbert Laane, Ester Smit, Albert Mensema, Arnold Gevers, Jan Bedaux, Henk Nalis, Annelien Keen, Vincent Sleebe, Dinand Webbink en Henk van Baalen. De bundel werd samengesteld door Marion Karsch en Dinand Webbink.

 

02Historie_en_Spiritualiteit.jpg

   
€12.85

Een profiel van Deventer in het midden van de achttiende eeuw

Een profiel van Deventer in het midden van de achttiende eeuw

dr. C.M. Hogenstijn
Prijs € 10,20

Nergens is het gezicht op Deventer zo mooi en interessant als vanaf de overzijde van de IJssel. Dit stadsfront heeft beeldende kunstenaars steeds geïnspireerd. Dat gold ook voor Caspar Philips Jacobszoon. Rond 1750 vereeuwigde hij Deventer in een prachtig profiel. Clemens Hogenstijn vertelt over wat er zich achter de stadsmuren, de gevels van de woningen en de openbare gebouwen afspeelde. Ogenschijnlijk is het een verstild beeld van een stad in rust, maar schijn bedriegt. 

01Profiel_van_Deventer.jpg

 
€10.20
Coronavirus: Alle vestigingen zijn gesloten en alle activiteiten zijn geannuleerd tot 6 april