Mijn Bibliotheek  

Laden...
png facebook png twitter               
 • Welkom bij de Athenaeumbibliotheek

  De Athenaeumbibliotheek is onderdeel van de Bibliotheek Deventer, maar bevindt zich op de locatie Klooster 12. We zijn er trots op dat we de oudste stadsbibliotheek van Nederland zijn, gesticht in 1560. Graag vertellen we u meer over onze geschiedenis en bijzondere collecties!

  Lees meer

 • Schatkamer van Deventer Boekenstad

  De boekenschat die in de Athenaeumbibliotheek wordt bewaard, bevat talrijke oude gedrukte boeken en middeleeuwse handschriften die teruggaan tot de twaalfde eeuw. Een selectie hiervan is te bezichtigen in de expositieruimte in de monumentale Proosdij, onderdeel van de Bibliotheek Centrum.

  Lees meer

 • Digitale collecties van de AB

  De Athenaeumbibliotheek heeft al veel materiaal uit haar collecties gedigitaliseerd. Deze gedigitaliseerde werken zijn raadpleegbaar via de website athenaeumcollecties.nl

  You will find the digital collections of the Athenaeumbibliotheek at the website athenaeumcollecties.nl.

  Lees meer

 • Veranderingen in dienstverlening

  Met de opening van de Bibliotheek Centrum veranderen er ook een aantal zaken in de dienstverlening van onze vestiging Athenaeumbibliotheek aan Het Klooster.

  Wat verandert er per 27 september?

 • Materiële schenkingen

  Wilt u materiaal schenken of in bruikleen geven aan de bibliotheek? De collecties van de Athenaeumbibliotheek zijn grotendeels tot stand gekomen dankzij schenkingen en legaten van wetenschappers en anderen die de bibliotheek een warm hart toedragen.

  Lees meer

Deventer digitaal

 • Nieuws uit de krant 1869 - 1945

  Nieuws over de stad en de wijde omgeving uit de De Koerier, later Deventer Dagblad genoemd, vanaf de eerste publicaties tot aan 1945.

  Lees meer

 • Oude foto's en kaarten

  Historisch beeldmateriaal als foto's, affiches, prentbriefkaarten en tekeningen van Deventer, Colmschate, Bathmen, Diepenveen en Schalkhaar.

  Lees meer

 • Het Geheugen van Nederland

  Afbeeldingen uit collecties van ruim 100 instellingen als de Koninklijke Bibliotheek, het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en het Historisch Centrum Overijssel.

  Lees meer

 • Topstukken uit de AB

  Brieven van Erasmus, de stedenatlas van Joan Blaeu, het politiek pamflet 'Aan het volk van Nederland' van Joan Derk van der Capellen tot den Pol en meer.

  Lees meer

Digitale etalages

Webwinkel

Onze openingstijden veranderen

Nieuws Athenaeumbibliotheek

 1. Tentoonstelling: Het gezonde lichaam

  Van 8 maart tot en met 2 juni 2019 is de tentoonstelling ‘Het gezonde lichaam’ in de Proosdij te bezichtigen. Topstukken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek laten de ontwikkeling van kennis over het menselijk...

  Publicatiedatum: 07 maart 2019

 2. Boeken op transport naar Google voor digitalisatie

  Boeken op transport naar Google voor digitalisatie De Bibliotheek Deventer | Athenaeumbibliotheek is in januari 2019 gestart met het digitaliseren van een omvangrijke collectie boeken. De Athenaeumbibliotheek heeft onlangs een...

  Publicatiedatum: 20 januari 2019

 3. Dubbeltentoonstelling viert rijke boekhistorie Deventer Boekenstad

  Vanaf zondag 18 november is de dubbeltentoonstelling Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel te zien in Museum De Waag en de Bibliotheek aan de Stromarkt. Handschriften, boeken en drukwerk uit...

  Publicatiedatum: 15 november 2018

 4. Ina Kok neem ILAB Breslauerprijs in ontvangst

  Oud-conservator van de Athenaeumbibliotheek Ina Kok heeft de prestigieuze ILAB Breslauerprijs heeft gewonnen voor haar standaardwerk Woodcuts in incunabula printed in the Low Countries. Dit vierdelige naslagwerk brengt...

  Publicatiedatum: 25 mei 2018

Meer

Deventer Boekenstad

Waarom Deventer boekenstad is? Bekijk het filmpje en u weet binnen vijfenhalve minuut het antwoord.

Bureau Beeldtaal maakte de lichtvoetige, informatieve video in samenwerking met de Athenaeumbibliotheek.