Mijn Bibliotheek  

Laden...
png facebook png twitter               
 • Welkom bij de Athenaeumbibliotheek

  De Athenaeumbibliotheek is onderdeel van de Bibliotheek Deventer, maar bevindt zich op de locatie Klooster 12. We zijn er trots op dat we de oudste stadsbibliotheek van Nederland zijn, gesticht in 1560. Graag vertellen we u meer over onze geschiedenis en bijzondere collecties!

  Lees meer

 • Veranderingen in dienstverlening

  Met de opening van de Bibliotheek Centrum veranderen er ook een aantal zaken in de dienstverlening van onze vestiging Athenaeumbibliotheek aan Het Klooster.

  Wat verandert er per 27 september?

 • Digitale collecties van de AB

  De Athenaeumbibliotheek heeft al veel materiaal uit haar collecties gedigitaliseerd. Deze gedigitaliseerde werken zijn raadpleegbaar via de website athenaeumcollecties.nl

  You will find the digital collections of the Athenaeumbibliotheek at the website athenaeumcollecties.nl.

  Lees meer

 • Verlengen en lenen AB

  Wilt u boeken die u geleend heeft bij de Athenaeumbibliotheek verlengen? Dat kan nog steeds via het zoeksysteem dat u van de AB gewend bent. De weg ernaar toe is alleen in een ander jasje gestoken. Wij leggen u graag uit welke stappen u moet ondernemen.

  Lees meer

 • Materiële schenkingen

  Wilt u materiaal schenken of in bruikleen geven aan de bibliotheek? De collecties van de Athenaeumbibliotheek zijn grotendeels tot stand gekomen dankzij schenkingen en legaten van wetenschappers en anderen die de bibliotheek een warm hart toedragen.

  Lees meer

Deventer digitaal

 • Nieuws uit de krant 1869 - 1945

  Nieuws over de stad en de wijde omgeving uit de De Koerier, later Deventer Dagblad genoemd, vanaf de eerste publicaties tot aan 1945.

  Lees meer

 • Oude foto's en kaarten

  Historisch beeldmateriaal als foto's, affiches, prentbriefkaarten en tekeningen van Deventer, Colmschate, Bathmen, Diepenveen en Schalkhaar.

  Lees meer

 • Het Geheugen van Nederland

  Afbeeldingen uit collecties van ruim 100 instellingen als de Koninklijke Bibliotheek, het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en het Historisch Centrum Overijssel.

  Lees meer

 • Topstukken uit de AB

  Brieven van Erasmus, de stedenatlas van Joan Blaeu, het politiek pamflet 'Aan het volk van Nederland' van Joan Derk van der Capellen tot den Pol en meer.

  Lees meer

Digitale etalages

Webwinkel

Nieuws Athenaeumbibliotheek

 1. Ina Kok neem ILAB Breslauerprijs in ontvangst

  Oud-conservator van de Athenaeumbibliotheek Ina Kok heeft de prestigieuze ILAB Breslauerprijs heeft gewonnen voor haar standaardwerk Woodcuts in incunabula printed in the Low Countries. Dit vierdelige naslagwerk brengt...

  Publicatiedatum: 25 Mei 2018

 2. Schenking cahiers vertalingen Burgersdijk

  Onlangs werd onze conservator verrast door een telefoontje uit Amstelveen. De achterkleinzoon van de Deventer geleerde L.A.J. Burgersdijk, beroemd om zijn Shakespeare-vertalingen, bleek nog enkele dozen met diens werk...

  Publicatiedatum: 18 Mei 2018

 3. Rondleiding expositie ‘De lezer aan het woord’

  Donderdag 24 mei - 15.00 uur De collectie van de Athenaeumbibliotheek wordt gekoesterd en veilig in de kluis bewaard. Je moet er niet aan denken dat een bezoeker zijn gedachten neerpent op het kwetsbare papier. En toch is...

  Publicatiedatum: 08 Mei 2018

 4. Lezing: Joost Halbertsma 1789-1869 - een biografie

  Dinsdag 15 mei | 15.30 uur tot 16.30 uur | Kloosterzaal Athenaeumbibliotheek

  Bijna vijftig jaar woonde Joost Halbertsma in Deventer. Alpita de Jong schreef zijn biografie en geeft een lezing over deze scherpzinnige,...

  Publicatiedatum: 30 april 2018

Meer

Deventer Boekenstad

Waarom Deventer boekenstad is? Bekijk het filmpje en u weet binnen vijfenhalve minuut het antwoord.

Bureau Beeldtaal maakte de lichtvoetige, informatieve video in samenwerking met de Athenaeumbibliotheek.