Voorlezen doe je zo!

voorlezencolmschate
Voorlezen op woensdagmiddag in de Bibliotheek Colmschate
Voorlezen is 'hot'. Het belang van lezen met en voor je kind wordt alom erkend. De Bibliotheek Deventer stimuleert het voorlezen met projecten als BoekStart en VoorleesExpress. Elke woensdagmiddag kunt u naar één van onze vestigingen waar uw kroost wordt voorgelezen door een vrijwilliger die weet hoe het werkt. Wilt u thuis aan de gang dan hebben we 10 tips voor u.

Tip 1. Kies een toepasselijk boek.
Interactief voorlezen gaat om de gesprekjes rondom boeken. Die komen het best op gang als ze over dingen gaan die de kinderen meemaken. Of waar ze in de speelzaal al mee bezig zijn.

Tip 2. Weet wat je leest.
Lees het boek eerst zelf en bekijk het goed. Als je weet waar het verhaal over gaat, kun je van te voren  bedenken wat je kunt vragen en uitleggen tijdens het voorlezen.

Tip 3. Maak een voorleesritueel.
Jonge kinderen hebben behoefte aan houvast, regelmaat. Lees voor op een vast moment van de dag met vooraf een vast ritueel, zodat de kinderen weten dat je gaat voorlezen. Bijvoorbeeld een liedje, een voorleeskaarsje, een voorleesbeer.

Tip 4. Bekijk samen de kaft.
Lees de titel van het boek voor en bekijk de voorkant. Samen met de kinderen kun je bedenken waar het verhaal over zou kunnen gaan.

Tip 5. Laat de kinderen vertellen.
Geef de peuters gelegenheid om te reageren op het verhaal. Praat over wat er op de tekeningen te zien is. Denk samen na over hoe het verhaal verder kan gaan. Het gaat erom de kinderen te laten praten, dus opmerkingen zijn nooit fout. Maar dwaal niet te ver van het verhaal af.

Tip 6. Besteed aandacht aan moeilijke woorden. Bedenk welke woorden nieuw of moeilijk zijn voor peuters. Wijs op de plaatjes duidelijk aan waar het over gaat. Doe iets voor of geef een voorbeeld. Zo leren ze nieuwe woorden.

Tip 7. Maak het levendig.
Lezen doe je niet alleen met je stem. Gebruik je mimiek, trek een vies gezicht, laat merken dat het verhaal spannend is. Maar maak er geen toneelstukje van, want dat leidt af.

Tip 8. Lees het verhaal meerdere keren voor.
Kinderen houden van herhaling. Het geeft peuters houvast en veiligheid. Iedere keer begrijpen en herkennen ze een beetje meer.

Tip 9. Roep nooit "uit!" aan het eind van het verhaal.
Het gaat er niet om een boek uit te krijgen, maar om het plezier dat je tijdens het lezen beleeft.

Tip 10. Praat na over het boek.
Stimuleer het kind het boek na te vertellen aan ouders, broertjes, zusjes. Door het verhaal na te vertellen leert het kind het verhaal zelf beter te begrijpen.

(Met dank aan Bibliotheek Uden)