Gevonden resultaten in de catalogus: Delpher

Expressionisme

Als je zoekt in de webcatalogus van de Bibliotheek Deventer komt er links op het scherm een menu in beeld met de kop Gevonden resultaten. De diverse onderdelen in de catalogus worden opgesomd, met het aantal treffers.

Een van de onderdelen is Delpher. Wat is dit, en voor wie is dit een handig hulpmiddel?

In Delpher zijn meer dan 60 miljoen gedigitaliseerde pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften uit het verleden te vinden. Allemaal woord voor woord doorzoekbaar. Er komen continu nieuwe collecties op Delpher beschikbaar. Al het materiaal is voor eigen onderzoek vrij te gebruiken. Delpher maakt onderdeel uit van de Koninklijke Bibliotheek, de Nationale bibliotheek van Nederland.

Als je zoekt via de catalogus van de Bibliotheek Deventer krijg je als zoekresultaat in Delpher de zoekresulaten uit de collectie gedigitaliseerde boeken te zien. Deze basiscollectie van ruim 52.000 boeken uit de 17e, 18e , 19e en 20e eeuw is heel divers, zo zijn er romans van Couperus, oude kinderboeken, boeken over godsdienst en telefoongidsen in te vinden.

Delpher bevat daarnaast de grootste online krantenbank van Nederland. Er zijn ruim 11 miljoen krantenpagina's uit Nederland, Nederlands-Indië, de Antillen, Amerika en Suriname te vinden, van 1618 tot 1995. Het gaat niet alleen om landelijke kranten, maar ook om talloze lokale en regionale bladen. Als je benieuwd bent naar het nieuws op je geboortedag, dan is Delpher een goed startpunt voor je onderzoek. Hoe het precies werkt wordt goed uitgelegd in de instructiefilmpjes.

Aan tijdschriften bevat Delpher ruim 3,2 miljoen pagina's uit meer dan 230 titels uit de 19e, 20e en 21e eeuw, van Margriet tot Morgenrood. Daarnaast bevat deze enorme databank ook nog eens 1,8 miljoen uitgetypte teksten van nieuwsbulletins van het ANP van 1937 tot 1984, zoals die zijn voorgelezen op de radio aan het Nederlandse publiek.

Delpher : een goudmijn voor onderzoek en ontdekking!