Bibliotheek Deventer enthousiast over samenwerking met IJsselbiënnale

LogoDe internationale kunstmanifestatie IJsselbiënnale 2017 is voorbij. Van 14 juni tot 24 september stonden er 26 monumentale kunstwerken op bijzondere locaties aan de IJssel. Kunstanaars toonden hiermee hun visie van de invloed van de klimaatverandering op ons rivierenlandschap: van poëtische droombeelden en utopische toekomstvisies tot nietsontziende doemscenario's. Al wandelend of fietsend hebben vele duizenden bezoekers (delen van) de 100 kilometer lange kunstroute afgelegd.

De IJsselbiënnale heeft velen geïnspireerd. Er was een boordevol activiteitenprogramma:
muziekoptredens, festivals, groepsexposities, kunstlessen, museumprogramma's en filmvertoningen
werden druk bezocht.

1099 waterbaanDe Bibliotheek Deventer heeft met veel plezier in de kunstmanifestatie geparticipeerd. De deelnemers aan het Taalcafé hebben elfjes gemaakt met de IJssel als thema en sloten het seizoen af met een wandeling langs de rivier. Kinderen hebben zich in het Kindercollege gebogen over veranderingen in het weer en het klimaat. Bezoekers aan de Zomerbiebactiviteiten hebben zich uitstekend vermaakt met een waterbaan en hun in het smartlab gefabriceerde vaartuigjes. Kunstenaars Groenewoud en Buij hebben uitgelegd hoe hun kunstwerk tot stand is gekomen en ArtEZ-studenten hebben hun op de klimaatveranderingen geënte kunstwerken getoond. De belangstelling voor de midddag met poëzie en literatuur over de IJssel, tijdens het Tuinfeest in de Athenaeumbibliotheek, aan de vooravond van de Boekenmarkt, overtrof al onze verwachtingen. Het Boekstartcafé over waterpret was een spetterende ochtend.

Op alle vestigingen van de Bibliotheek Deventer zijn de gedisplayde boeken over klimaat,
IJssel en kunst veelvuldig geleend.

1603 boekstartcafe

Kortom: een succesvolle samenwerking tussen de IJsselbiënnale en de Bibliotheek Deventer.

We sluiten de manifestatie af met een avond op woensdag 11 oktober in de Bibliotheek Centrum samen met de gemeente Deventer, Advies- en ingenieursbureau Tauw en het Waterschap Drents-Overijsselse delta over het voorkomen van wateroverlast in steden. Van harte welkom!

foto's Deventer FotoKring / Bart Kamps