Direct naar de inhoud

Griezelen. Gruwelijk eng!

De Kinderboekenweek 2017 loopt van 4 tot en met 15 oktober 2017. Het thema is: Griezelen. Gruwelijk eng!  KBW17 Logo 300

Alle vestigingen van de Bibliotheek Deventer staan de hele week in het teken van kinderboeken. We organiseren veel: het programma vind je op de website. De Kinderboekenweek wordt op zondag 15 oktober afgesloten met een groot spektakel in de Deventer Schouwburg. De toegang is gratis, tickets voor een aantal voorstellingen zijn online te bestellen via de schouwburg.

Maar je kunt natuurlijk ook thuis genieten van kinderboeken. Daarvoor geven we je graag de volgende boekentips.

De Kinderboekenweek wordt feestelijk geopend met een Kinderboekenbal in Amsterdam op dinsdagavond 3 oktober. Dan wordt ook bekendgemaakt welke van de Zilveren griffels bekroond wordt met Goud. 

De winnaar van de Gouden penseel is al bekend. Het best geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar is Tangramkat. Dit boek maakt ook nog kans op de Gouden Griffel.
Het boek, geschreven door Martijn van der Linden en Maranke Rinck, is een mengeling van leesboek en speelgoed. Het draait om de geometrische vormen van het oude Aziatische puzzelspel tangram, dat ook bij het boek gevoegd is. Tangramstukken kun je in verschillende combinaties neerleggen, waardoor een eindeloze hoeveelheid vormen ontstaat. Bij Van der Linden vormen de zeven stukken nu eens vogels, dan weer een krokodil of kind, of een kat, in meerdere houdingen.

Enkele andere leuke boeken die goed bij het thema passen zijn:

  • Klein monster Motta Het kleine monster Motta wil net zo groot, sterk en griezelig zijn als zijn zes woeste, harige monsterbroers. Maar iedereen vindt Motta alleen maar schattig. Tot hij in het bos iets vindt. 
  • Gruwelijk grappige griezelverhalen De Lachende Zaag verzamelde negen gruwelijk grappige griezelverhalen, die je beter niet aan je neefje van vier kunt voorlezen, maar waar je per ongeluk toch van in de lach schiet. Aangevuld met afschuwelijke weetjes,
    ijselijke versjes en gekke geestigheden uit de geschiedenis van de Lachende Zaag
  • De griezels van Bakstein Als Trubbels mensenvrienden naar de grote stad gaan, smokkelt Trubbel zichzelf mee. Maar aangekomen in Bakstein verdwaalt hij al snel. En dan blijkt het in de stad minstens zo gevaarlijk als in de bossen! Want onder de straten wonen allerlei griezels: het monster onder het bed, rioolheksen, en zelfs een horror clown. Allemaal zitten ze achter Trubbel aan! Gelukkig ontmoet hij ook nieuwe vrienden in de stad. Met de hulp van een truis, een tuinkabouter en de wijze Grootmagister gaat Trubbel op zoek naar zijn mensbeesten. Maar de griezels van Bakstein zitten hem op de hielen… 

Veel plezier met de Kinderboekenweek!