Debater Deventer in debat: Vereniging Aardehuis

In de trein tussen Deventer en Zwolle krijg je een uniek uitzicht. Tussen de weilanden bij Olst ligt een wijk met prachtige koepels en groene daken, grote ramen en muren van leem en stro. Achter deze muren wonen allemaal mensen die iets met elkaar gemeen hebben: de wens om samen te leven met de natuur. De afgelopen jaren hebben zij samen hard gewerkt om hun eigen droomwijk te bouwen.

Duurzaam bouwen en zelfvoorzienend leven

Ongeveer 10 jaar geleden ontstond in Amerika het idee van een ecologische wijk met ‘Earthships’ - aardehuizen. Waar er in Nederland al meerdere ecologische woongebieden bestaan, is de wijk in Olst de eerste met alleen aardehuizen. De huizen zijn gebouwd van gerecyclede en natuurlijke materialen. De muren bestaan uit autobanden en leem. Deze combinatie van materialen zorgt voor een goede isolatie. Alle huizen hebben grote ramen op het zuiden, waardoor het zelfs in de koudste periode nooit kouder dan 15 graden is in het huis. De bewoners van de aardehuizen willen niet alleen duurzaam bouwen, maar ook zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven. Alle huizen bevatten zonnepanelen, zonnecollectoren en een ecologisch toilet.

Vereniging Aardehuis Oost Nederland

De 23 huishoudens van de aardehuizen in Olst bestaan uit bewoners met allerlei verschillende achtergronden, talenten en ervaring. Financieel deskundigen, zelfstandig ondernemers, ICT’ers, verpleegkundigen en kunstenaars. Wat hen verbindt is de missie om te werken aan een samenleving die zorgt voor de natuur, het milieu en elkaar. Om dit te bereiken putten ze uit hun eigen unieke vaardigheden. Ze hebben ervaring met alles wat van pas komt bij een groene samenleving: moestuinieren, bijenhouderij, permacultuur, zonne-energie, recycling, biologische voeding, waterhuishouding en zelfvoorzienend leven.

Hendrik Poll (aardehuisbewoner en bestuurslid van Stichting Duurzaam Olst-Wijhe neemt deel aan de eerste editie van Deventer in debat op 20 mei over duurzaam bouwen en wonen.

Deventer in Debat: Wie bouwt voor wie? En wie bouwt mee?
Over Duurzaam bouwen, wonen en bewonersparticipatie
20 mei | 15.00 uur | de Bibliotheek Centrum
Toegang gratis | Aanmelden via: