Debater Deventer in debat: Ecolyceum

EcolyceumHet Etty Hillesum Lyceum is sinds september 2016 het Ecolyceum gestart, een duurzaamheidsschool voor wetenschap en technologie. Deze afdeling is voor leerlingen Vwo-leerlingen van 12 tot 15 jaar die meer uitdaging nodig hebben naast het reguliere onderwijs. Doormiddel van het Ecolyceum kunnen de leerlingen zich verdiepen in wetenschap en technologie die gericht is op duurzaamheid, natuur en ecologie. De leerlingen werken aan projecten, gaan op bedrijfsbezoek en krijgen les van studenten Life & Science van de Universiteit van Twente.

Op 12 en 13 oktober 2016 zijn de leerlingen bij bedrijven rondom Deventer ‘de boer op’ gegaan. Op die manier leren de leerlingen in de praktijk hoe het eraan toe gaat bij onze Nederlandse melkveehouders, pluimveebedrijven, akkerbouwers, aspergetelers en een geitenboerderij. Bij de Ulebelt hebben ze hun ervaringen gedeeld met professionals van Land- en Tuinbouw Organisatie Salland en de Rabobank. In samenwerking met Alleszelfmaken.nl is een kookworkshop georganiseerd om te leren een maaltijd van de lokale producten te koken. De gedachte achter deze dagen is om de leerlingen een realistisch beeld te geven van de landbouw en om een gesprek te starten tussen leerlingen en boeren. Dit zal een terugkerend programma worden op het Ecolyceum.

De leerlingen werken een gehele dag per week aan projecten zoals bijvoorbeeld het bedenken van een duurzaam, vliegend object, het ontwerpen van een duurzame woonwijk en kunnen kiezen voor een extra vak gegeven waarbij ze onderzoekvaardigheden aangeleerd krijgen. Op deze manier wordt er hard gewerkt aan een goede basis voor studies na het middelbare onderwijs, gericht op wetenschap en technologie. De jongeren hebben een frisse kijk en daardoor komen ze met veel onconventionele ideeën. Een aantal leerlingen doet mee aan de eerste editie van Deventer in Debat op 20 mei. Docente Sonja van Benthem is één van de hoofdgasten.  

Deventer in Debat: Wie bouwt voor wie? En wie bouwt mee?
Over Duurzaam bouwen, wonen en bewonersparticipatie
20 mei | 15.00 uur | de Bibliotheek Centrum
Toegang gratis | Aanmelden via: