Expositie Tegenbeeld

Schetsvoorstellen van Jeroen Diepenmaat, Lawil Karama en Edwin Stolk
Expositie Tegenbeeld

Je kunt een standbeeld weghalen, je kunt er een bordje met uitleg bijzetten, maar het kan ook anders. Een presentatie van drie voorstellen voor een tegenbeeld bij het omstreden standbeeld van president Steyn.

Overal ter wereld wordt er gezocht naar hoe om te gaan met beladen standbeelden. Zo is onlangs opnieuw het beeld van president Steyn in Deventer in opspraak geraakt. Je kunt zo’n standbeeld rigoureus verwijderen uit het straatbeeld of voorzien van meer inhoudelijke context. Een andere mogelijkheid is het omstreden beeld niet fysiek af te breken, maar juist in de nabijheid nieuwe beelden te plaatsen waardoor het omstreden beeld in een ander perspectief wordt geplaatst.

Kunstenlab nodigde kunstenaars uit in een open gesprek een idee-schets maken voor een tegenbeeld voor het omstreden standbeeld van president Steyn. Dit leverde een rijke oogst van ruim 60 idee-schetsen op. Een selectiecommissie heeft uit de inzendingen drie kunstenaars – Jeroen Diepenmaat, Lawil Karama en Edwin Stolk - uitgenodigd hun idee-schets verder uit te werken. Deze drie voorstellen zijn van 29 mei tot en met 20 juni te zien in de Bibliotheek aan de Stromarkt in Deventer. Uiteindelijk wordt één van de drie voorstellen gerealiseerd als tijdelijk tegenbeeld voor president Steyn bij het standbeeld zelf.

Boekenweek

Aanleiding voor deze oproep is de Deventer Boekenweek met het thema ‘tweestrijd’. Kunstenlab ziet tweestrijd in de manier waarop een dergelijk beeld tot discussie leidt: hoe ga je om met een beladen geschiedenis? Moeten we omstreden beelden verwijderen, of (met context) juist laten zien? En we zien ook een tweestrijd in de beelden: hoe verhoudt het tegenbeeld zich tot het bestaande beeld?

Meer informatie over Tegenbeeld is te vinden op de website van Kunstenlab

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer.