Tegenlicht Meetup Deventer

Documentaire en debat 'Kijken naar de rijken'
Tegenlicht Meetup Deventer

Nederland is een belastingparadijs voor de superrijken. Tegelijkertijd hebben we te maken met schrijnende tekorten in de publieke sector, zoals het onderwijs en de zorg. Moet dit niet anders, na deze coronacrisis?

Belastingen, belastingen, en de rest is bullshit!', riep historicus Rutger Bregman vorig jaar op het World Economic Forum in Davos, waar de superrijken zich jaarlijks verzamelen voor hun onderonsje. Daarmee wees hij de hele wereld op een pijnlijk feit: de superrijken betalen véél te weinig belasting en dragen daarmee bij aan de toenemende ongelijkheid en aan de armoede van de publieke dienstverlening.

Filantropen geven gul, maar ontwijken vaak de normale belastingen. Volgens de Amerikaanse schrijver en politiek analist Anand Giridharadas is deze liefdadigheid een sigaar uit eigen doos: 'Veel rijke mensen geven liever tien miljoen aan goede doelen dan vijf miljoen aan belastingen. Filantropie in de Verenigde Staten omvat meer dan 400 miljard dollar per jaar.'
Waarom belasten we de rijken niet net als gewone burgers? En wat zou het opleveren als we dat wel zouden doen?

Tegenlicht Meetup Deventer

Tegenlicht Meet Up wil bijdragen aan kritisch denken en constructief samenleven. Meetup-bijeenkomsten worden georganiseerd naar aanleiding van uitzendingen VPRO Tegenlicht. We starten om 10.30 met het bekijken van de volledige documentaire. Om 11.30 uur start de discussie. In de discussie gaan we met de aanwezigen samen onderzoeken wat de consequenties van dit onderwerp voor ons zijn. Je bent van harte uitgenodigd. De bijeenkomst is gratis, een vrije gift wordt zeer gewaardeerd.

In verband met de Coronamaatregelen is er in de Theaterzaal plaats voor maximaal 15 personen. In verband met de Coronamaatregelen is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan gratis via eventbrite

Deze Meetup in de bibliotheek is een herhaling van de bijeenkomst via Filosofiecafé op donderdagavond 29 oktober in de Fermerie in Deventer (zie www.filosoferenindeventer.nl) Tegenlicht Meetup Deventer is een initiatief van Trees Schopman van filosofische praktijk Deventer.