Direct naar de inhoud

Agenda

Arabische kalligrafie

door Mohamed Badenjki
Arabische kalligrafie

De Syrische kalligraaf Mohamed Badenjki komt naar Deventer en geeft een workshop over de kunst van de Arabische kalligrafie. Je gaat ook zelf aan de slag met kalligraferen.

Tijdens de workshop, die uit twee middagen bestaat, maak je kennis met de rietpen. Je krijgt inzicht hoe de pen gesneden wordt en hoe je ermee schrijft. Hoeveel verschillende soorten papieren zijn er en waarom wordt er met dit papier geschreven? De deelnemers gaan zelf aan de slag met het schrijven van letters en het ontwikkelen van een eigen stijl.

In de workshop leer je ook over de geschiedenis van Arabische kalligrafie. Wat is Arabische kalligrafie eigenlijk? Uit hoeveel stijlen bestaat Arabische kalligrafie en waarom deze stijlen?

En natuurlijk vertelt Mohamed Badenjki hoe hij kalligraaf is geworden en wat hem daarin heeft bewogen. De tijd vliegt als hij over Arabisch kalligrafie vertelt. Het is een eeuwenoude traditie die wordt overgeleverd van meester op leerling. Dit oude ambacht heeft een enorme ontwikkeling doorlopen van vroeger tot nu.

Over Mohamed Badenjki en de kunst van het geduld

Mohamed Badenjki is een Syrische kalligraaf die sinds kort in Nederland woont. Hij studeert in Nederland fysiotherapie en werkt als zelfstandig artiest.
Door zijn passie voor kalligrafie wil hij deze kunstvorm ook aan andere mensen overbrengen. Zijn ambitie is dat Arabische kalligrafie bekender wordt en dat deze oprechte kunstvorm meer mensen bereikt en raakt. Voor Mohamed is het belangrijk om met amanah [oprechtheid] les te geven.

'Kalligrafie zit in mijn genen, in mijn cellen. Er gaat bijna geen dag voorbij dat ik niet aan het kalligraferen ben. Als mijn handen niet het papier beroeren, dan dansen de letters wel rond in mijn gedachten. Tijdens het kalligraferen ervaar ik een rust die ook naderhand nog lang bij me blijft. Het kalligraferen van vijf of zes woorden duurt dan ook zo’n vijftien dagen, een vers uit de Koran een maand. Door mijn kunst leerde ik geduldig te zijn, een eigenschap die ik na mijn vlucht uit Syrië hard nodig heb gehad.'

Aanmelden

De workshop bestaat uit twee bijeenkomsten: op zaterdag 19 en op 26 september. Prijs €20 voor bibliotheekleden (€30 voor niet-leden), inclusief koffie/thee.

In verband met de coronamaatregelen is er plaats voor max. 14 deelnemers. Aanmelden kan via de reserveringsknop.