Resultaten BiebPanel gebruikersonderzoek 2016-3

Toekomst van de Bibliotheek

Het derde onderzoek van 2016, Toekomst van de bibliotheek, heeft plaatsgevonden van 21 september t/m 13 oktober. Er deden 244 leden mee, een respons van 49%. De leeftijdsgroep 35 tot 55 jaar is het meest vertegenwoordigd.

Samenvatting
Voor leden van de Bibliotheek Deventer hebben boeken ook over 10 jaar nog steeds een centrale rol, vooral fysieke boeken, maar ook e-books.

Relatief veel leden geven aan dat zij op de een of andere manier actief willen zijn in de bibliotheek; er is interesse voor activiteiten en cursussen, maar er is ook belangstelling voor de maatschappelijke functie van de bibliotheek. De meeste leden blijven geloven in een bibliotheek met een ontmoetings- en verblijfsfunctie, met activiteiten, maar ook zijn er ruimtes voor werken en studeren. Ook de persoonlijke ontwikkeling scoort hoog.

Er is ook een klein onderzoek gehouden in de bibliotheek onder bezoekers/niet leden. Ze zijn benaderd door onze medewerkers om een vragenlijst in te vullen.

In tegenstelling tot de biebpanelleden worden in dit onderzoek boeken veel minder genoemd, maar daarentegen veel vaker het lezen van kranten en tijdschriften. Ook vinden bezoekers sociale contacten belangrijk en willen ze graag kennis en ervaringen delen, zijn vaker een man en gemiddeld jong. Een bezoeker komt duidelijk om andere redenen naar de bibliotheek dan een lid.

Bekijk het volledige rapport (pdf)

Landelijke resultaten
In onderstaande infografic zijn de landelijke resultaten weergegeven.

201603infografictoekomst

Aan de slag met de resultaten
Naar aanleiding van de uitkomsten van de BiebPanel-onderzoeken stelt de Bibliotheek Deventer verbeterplannen op.
Lees de actiepunten voortgekomen uit onderzoek 3 (2016), Toekomst (pdf)

Eerdere rapporten
Volledig rapport Biebpanelonderzoek 2016-2: collectie en informatiefunctie (pdf)
Volledig rapport Biebpanelonderzoek 2016-1: klanttevredenheid (pdf)