Resultaten BiebPanel gebruikersonderzoek 2016-1

Klanttevredenheid; een onderzoek naar de beoordeling van de diensten van de bibliotheeken samenwerkingspartners

Deze rapportage gaat over “Klanttevredenheid; een onderzoek naar de beoordeling van de diensten van de bibliotheek”. Het onderzoek heeft plaatsgevonden van 30 maart t/m 18 april 2016. Deze keer is de respons hoog, 61% van de Biebpanelleden heeft meegedaan en de grootste leeftijdsgroep is die van 35 tot 55 jaar.

Samenvatting
De bibliotheek doet het op veel aspecten van de dienstverlening goed, zoals: de openingstijden, de klantvriendelijkheid van de medewerkers en de prijs-kwaliteitverhouding van het abonnement. Een lid verwoordde het als volgt: “Omgerekend kost het abonnement ongeveer een euro per week, daarvoor kun je heel veel lezen en bekijken”.

Enkele punten komen steeds weer terug en hebben te maken met het huidige pand aan de Brink, door het oude gebouw is de uitstraling en sfeer niet meer van deze tijd en zijn er weinig mogelijkheden/plekken voor studie/werk. (Het kan nogal eens rumoerig zijn in de bibliotheek). De voorzieningen om iets te eten of te drinken, de horeca, zijn goed, behalve in Colmschate. Leden zijn over het algemeen zeer positief over de bibliotheek, maar op de vraag of u de bibliotheek ook zou aanbevelen bij vrienden en familie is de score wat lager dan gemiddeld.

De collectie wordt goed beoordeeld, doch velen hebben problemen met de vindbaarheid van de materialen en dit is een punt dat steeds weer terugkomt. Met name in het Centrum zijn de boeken op té veel plaatsen te vinden, wat zoeken naar een specifiek boek het er niet makkelijker op maakt.

De bekendheid met de e-books is hoog, maar het gebruik nog steeds laag in verhouding met het papieren boek. Driekwart van de leden bezit een e-reader, tablet of smartphone om e-books op te kunnen lezen, maar driekwart leest ze echter nooit, behalve in de vakantieperiode. De leden die wel gebruik maken van e-books willen graag een groter en actueler aanbod. Helaas heeft de bibliotheek hierop geen invloed en is afhankelijk van de uitgeverijen.

De Boekenweek als campagne heeft wél een hoge bekendheid in Deventer, maar trekt minder bezoekers naar de bibliotheek dan bijvoorbeeld naar een boekwinkel. Het speciale boekenweekmagazine wordt door weinig mensen meegenomen of hebben het zelfs helemaal niet gezien.

Bekijk het volledige rapport (pdf)

Landelijke resultaten
In onderstaande infografic zijn de landelijke resultaten weergegeven.

201601 infografic klanttevredenheid

Aan de slag met de resultaten
Naar aanleiding van de uitkomsten van de BiebPanel-onderzoeken stelt de Bibliotheek Deventer verbeterplannen op.
Lees de actiepunten voortgekomen uit onderzoek 1 (2016), Klanttevredenheid (pdf)

Eerdere rapporten
Volledig rapport Biebpanelonderzoek 2015-4: activiteiten en samenwerkingspartners (pdf)
Volledig rapport Biebpanelonderzoek 2015-3: communicatie (pdf)