Resultaten BiebPanel gebruikersonderzoek 2015-2

Onderzoek 2 - 2015: maatschappelijke en persoonlijke waarde van de Bibliotheek

Deze rapportage gaat over de maatschappelijke en persoonlijke waarde van de bibliotheek volgens de leden en is deze keer ontwikkeld samen met de Koninklijke Bibliotheek.
Het onderzoek heeft plaatsgevonden van 16 juni t/m 12 juli 2015.

Samenvatting
De leden kennen de bibliotheek een grote maatschappelijke waarde toe. Ze zien die vooral op het gebied van ontspanning, inspiratie en economisch welzijn. Ook geeft het de mensen met minder geld toegang tot kennis. Belangrijkste voordelen zijn gratis toegang, de materialen en de prettige omgeving. De bibliotheek verbindt mensen, biedt inspiratie en is een plek waar mensen met vragen terecht kunnen. Trainingen en workshops leiden tot meer kennis en vaardigheden.

Voor zichzelf zien de panelleden vooral waarde op het gebied van kennis vergroten, genieten van kunst en literatuur en geld besparen. De bibliotheek is een plek om in contact te komen met andere mensen en culturen. Ook neemt een deel van de leden zijn of haar kinderen er graag mee naar toe, om hun leesplezier en ontwikkeling te stimuleren.

Maatschappelijke waarde kun je op verschillende manieren meten; de meest gebruikte diensten zijn: materialen lenen, thuis het digitale aanbod gebruiken, rondsnuffelen en de ontmoetingsfunctie.

Bekijk het volledige onderzoek (pdf)

Landelijke resultaten
In onderstaande infografic zijn de landelijke resultaten weergegeven.

Infographic Maatschappelijke waarde van de bibliotheek

Aan de slag met de resultaten
Naar aanleiding van de uitkomsten van de BiebPanel-onderzoeken stelt de Bibliotheek Deventer verbeterplannen op.

Lees de actiepunten voortgekomen uit onderzoek 2 (2015), maatschappelijke en persoonlijke waarde van de bibliotheek, (pdf)

Eerdere rapporten
Volledige rapport Biebpanelonderzoek 2015-1: ontmoetings- en verblijfsfunctie (pdf)
Volledige rapport Biebpanelonderzoek 2014-4: boek- en leesgerelateerde campagnes (pdf)