Resultaten BiebPanel gebruikersonderzoek 2014-4

Onderzoek 4 - 2014: Boek- en leesgerelateerde campagnes

In dit onderzoek is inzicht in de bekendheid, de mate van belang, de deelname en de waardering van diverse boekgerelateerde campagnes en acties getoetst, met specifieke aandacht voor Nederland leest.
Het onderzoek heeft plaatsgevonden van 28 november t/m 18 december 2014.

Samenvatting
De Boekenweek en Kinderboekenweek zijn veruit de bekendste campagnes, maar worden ook als belangrijk gezien. Nederland leest is wat minder bekend, evenals de e-bookscampagne van de bibliotheek.
Ook met een aantal andere campagnes zoals NS Publieksprijs, de AKO Literatuurprijs, de Poëzie week en Boekstart zijn de panelleden goed bekend.

Belangrijk wordt gevonden dat de bibliotheek een bijdrage levert aan de campagnes, maar ook dat een campagne lezen moet promoten. Een cadeau in de vorm van korting of boek is minder van belang, maar het wordt wel gewaardeerd.
De actie "Nederland leest" kan meer bekendheid krijgen; gebleken is dat maar weinig mensen het cadeau, het boek "Een vlucht regenwulpen" van Maarten 't Hart, actief hebben meegekregen. De meeste leden hebben het boek zelf van de stapel gepakt (81%).
Via de landelijke pers, radio/televisie en via affiches en aankondigingen in de bibliotheek zelf is men op de hoogte gebracht van de campagne "Nederland leest". De activiteiten die de bibliotheek Deventer organiseert rondom deze campagne worden gewaardeerd, evenals de displaytafel.
Of, zoals een panellid op de vraag "Aan welke campagne denkt u als eerste?" heel duidelijk was in het antwoord "Aan de campagne bij de ingang van de bibliotheek".

Lees het volledige rapport (pdf)

Landelijke resultaten
In onderstaande infografic zijn de landelijke resultaten weergegeven.

2014 4 2 Infographic Boek  en leesgerelateerde campagnes

Aan de slag met de resultaten
Naar aanleiding van de uitkomsten van de BiebPanel-onderzoeken stelt de Bibliotheek Deventer verbeterplannen op.

Lees de actiepunten voortgekomen uit onderzoek 4 (2014), boek- en leesgerelateerde campagnes, (pdf)

Eerdere rapporten
Volledig rapport Biebpanelonderzoek 2014-3: digitale dienstverlening (pdf)
Volledig rapport Biebpanelonderzoek 2014-2: vindbaarheid en presentatie (PDF-bestand)