Resultaten BiebPanel gebruikersonderzoek 2014-3

Onderzoek 3 - 2014: Digitale dienstverlening

Deze rapportage gaat over de digitale dienstverlening van de bibliotheek, met als onderwerpen:

• Digitale diensten
  • Mijn bibliotheek
  • Apps van de bibliotheek
  • Nieuwe technieken en nieuwe media
  • Website van de bibliotheek

Het onderzoek heeft plaatsgevonden van 17 september t/m 13 oktober 2014.

Samenvatting
De panelleden van Deventer zijn bovengemiddeld tevreden over de digitale diensten van de bibliotheek. Ze zijn goed op de hoogte van de verschillende diensten en maken er ook meer gebruik van. "Mijn bibliotheek" is onder driekwart van de leden bekend en maar liefst 95% is er (zeer) tevreden over.

De website van de Bibliotheek Deventer wordt beoordeeld met een 7.4 (totale Panel eveneens 7.4).
De informatie waarvoor de panelleden voornamelijk een bezoek brengen aan de website is snel en makkelijk te vinden, zoals het online verlengen en reserveren van materialen, het opzoeken in de online catalogus en de openingstijden.
De Facebookpagina wordt landelijk gezien door 3% van de panelleden wel eens gebruikt, in Deventer 0%, maar dat komt omdat ten tijde van het onderzoek wij nog géén Facebookpagina hadden. (Inmiddels wel, sinds tweede helft oktober 2014)

Een meerderheid van de leden is niet bekend met aan de bibliotheek gerelateerde apps. De VakantieBieb app met gratis online boeken tijdens de vakantieperiode, is met 26% het bekendst en wordt ook het vaakst gebruikt. In Deventer zijn de leden iets vaker bekend met de Bibliotheek Wise app waarmee bibliotheekzaken als reserveren en verlengen geregeld kunnen worden.
Ruim de helft van de leden heeft een e-reader, tablet of smartphone waarop ze e-books kunnen streamen. Twee van de tien weten dat het mogelijk is om een e-book te streamen via de bibliotheek.

Landelijke resultaten

In onderstaande infografic zijn de landelijke resultaten weergegeven; de website is de bekendste en meest gebruikte digitale dienst van de bibliotheek.

2014 3 Infographic Digitale dienstverlening

Lees het volledige rapport (PDF-bestand)

Aan de slag met de resultaten
Naar aanleiding van de uitkomsten van de BiebPanel-onderzoeken stelt de Bibliotheek Deventer verbeterplannen op.
Lees de actiepunten voortgekomen uit onderzoek 3 (2014), digitale dienstverlening, (PDF-bestand)

Eerdere rapporten
Volledig rapport Biebpanelonderzoek 2014-2: vindbaarheid en presentatie (PDF-bestand)
Volledig rapport Biebpanelonderzoek 2014-1: tarieven en leenvoorwaarden (PDF-bestand)