Matz Carwash biedt ook taalles aan in de strijd om erbij te horen

Na de documentaireserie De Wasstraat zijn de mannen en directeur Martin Kniest Bekende Nederlanders geworden. Er is daardoor veel aandacht voor de unieke werkwijze van de wasstraat. Dat komt Kniest goed uit want hij heeft een missie. De 'strijd om erbij te horen’ gaat verder met Matz Social, een werkcarrousel die mensen (met een overbrugbare afstand tot werk) alle begeleiding biedt die nodig is om die persoon aan het werk te houden: van jobcoaching, maatschappelijk werk, juridisch advies tot en met taalopleiding.

Kniest geeft in zijn bedrijf al online taalopleidingen aan zijn medewerkers. Zowel aan statushouders als aan de medewerkers die gewoon de lagere school gedaan hebben, maar vervolgens nooit meer echt gelezen of geschreven waardoor ze de taal niet meer vaardig zijn. “Dat is bij heel veel van onze jongens zo. En daar kun je als werkgever last van hebben, maar zeker ook als medewerker zelf.” Kniest geeft een praktisch voorbeeld. “Ik merkte dat onze mailbox wel gelezen werd, maar dat er geen mails terug werden gestuurd. Ik vroeg mijn manager, die de mailbox voor ons beheerde, naar het waarom daarvan. Bleek dat hij niet goed kan schrijven en hij er zich voor schaamde om het mij te vertellen. Hij dacht dat ik wel van hem als manager verwachtte dat hij taalvaardig was.”

Basaal stukje taalles
Toen Kniest dit hoorde heeft hij 2 dingen gedaan. “Ik heb geregeld dat iemand anders de mailbox ging beheren en ik heb hem gevraagd of hij wilde leren schrijven. Dat wilde hij wel. Dus toen ben ik gaan kijken wat voor programma’s er online beschikbaar zijn en is hij nu een paar uur per week bezig met taal. In de ruimte die ik daarvoor heb gehuurd en waar inmiddels 12 leerplekken staan. Daar geven we onze eigen mensen taalopleiding. Heel basaal gewoon een stukje Nederlandse les.”

Intentie sneuvelt vaak op tijd en tijdstippen
Kniest begrijpt dat dit niet voor elk bedrijf mogelijk is. “Hoe, waar en wanneer ga je dat als bedrijf faciliteren?” Daarom biedt hij werkgevers ook aan om gebruik te maken van zijn aanbod. “Ze kunnen ons bellen. Weet je wat het is”, vervolgt hij. “Heel veel werkgevers willen wel maar hebben de tijd en geduld er gewoon niet voor. Daar sneuvelt het vaak. Waar werkgevers ook vaak tegen aan lopen is dat taalprogramma’s worden aangeboden op momenten dat een bedrijf niet goed uitkomt. Dit kost dan dure productietijd. En in de avonduren komt er bij de medewerkers zelf vaak niets terecht. Wij kunnen heel flexibel met de tijden omspringen. Wij kunnen de tijd in de agenda reserveren en dan kan er hier gewoon worden gestudeerd. Online en zelfstandig. Dat kan goed met ons aanbod, alles is voorhanden. Ik zie dat de medewerkers zich goed kunnen redden. Daarnaast zijn we in gesprek met het onderwijs om studenten hierbij te betrekken om individuele begeleiding te gaan bieden.”

Begeleiding vanuit Matz Social
Taalopleiding is één van de diensten die Kniest vanaf april met Matz Social gaat aanbieden. “We willen vanuit 1 dak mensen compleet kunnen begeleiden. Alles wat nodig is om die persoon aan het werk te krijgen en te houden. Dat is de sleutel van het hele verhaal, om mensen – zowel werknemers als werkgevers - op de juiste manier te ondersteunen zodat ze niet in de rimboe verzanden wat het op dit moment is in de maatschappelijke wereld. Ik geloof daar in.”

Taalboeken gezocht
Kniest heeft naast het aanbod aan bedrijven om mee te doen in zijn programma, zelf ook nog een vraag. “Ik wil graag taalboeken ontvangen om hier neer te zetten. Want ik wil dat er ook gelezen gaat worden.”